Inteessant av Dolphins

Mikko Riipinen har kanske något spännande på gång. FOTO: TT

SBL-säsongen startade med en liten överraskning.

Norrköping betvingade Luleå med 83-77 i den SVT-sända premiären. Dolphins spelade lite mer lagbasket och så hade de Terry Larrier.

Den nye amerikanen var stor matchvinnare, med 26 poäng och ett fantastiskt skytte.

Här är Bloggens observationer från premiären:

• Dolphins är ett lag att räkna med i år. Mikko Riipinen har utvecklat sitt manskap sedan i fjol. Framförallt har han hittat en fin balans i laget.

Här finns snabba och poängstarka guards i Stokes och en hemvändande Felix Terins, skyttar i Larrier (årets poängkung?) och Hampus Åhlin samt starka män i tresekunders (Ramstedt, Carr och Lucas Lind).

• Se upp för Larrier. Där har Dolphins en äkta matchvinnare. En modern och rörlig forward som drar ut sina bevakare till trepoängslinjen, där han gärna bombar i skott.

• Luleå led nog av sitt nästan obefintliga träningsmatchande. Bara en test innan premiären och det påverkade säkert. Tajming och lagspel kommer så klart att bli bättre.

• Roligast i Peter Öqvists lag var comebackande guarden Jonatan Arvidsson. 18 poäng på 25 minuter och ett attackerande spel med mod. Årets Luleå har tre svenska pointguards eller shooting guards som ska bära laget. Intressant.

Öqvist ger alltså nycklarna till tre icke amerikaner. Modigt och sympatiskt.

Adam Rönnqvist blandade och gav och blev olyckligt nog utfoulad i slutet. 5/9 på treorna visar dock vilken fin bössa han har. Daniel Hansson kompletterar med ett effektivt tvåvägsspel.

• Upphaussade Toure Murry hade 8+8 på 25 minuter. Den förre NBA-spelaren är härligt fysisk, kan spela point utan problem och när han börjar attackera mera kommer han att bli en stor tillgång. Framförallt tillför han en annan dimension till guardspelet.

• Premiären var speciell ur ett annat perspektiv. De svenska spelarna fick ovanligt framträdande roller. Precis som förbundet och de i ledande ställning gärna vill. Ändringen till max fyra icke-svenska spelare per lag kanske ger fin effekt redan i år.

Publicerat av

Hans Andersson