16:04: Jämtland-Luleå

Den väldige lagkaptenen RT Guinn, en comebackande Tavrion Dawson samt det spännande Södertäljeförvärvet Hampus Ramstedt är tre av spelarna i årets Jämtland Basket.

Efter mer än sju månader utan Basketligan eller SBL är det äntligen dags igen.

Jämtland spelar match. Dessutom hemma i ”Bruce Arena” och dessutom SVT-sänd.

Tyvärr utan publik. Det får vänta till i november och det är förstås ett minus.

– Det är inte idealiskt och det kan påverka, men samtidigt: många människor har inget jobb i dag (och lider). Vi får i alla fall spela basket, menar Tavrion Dawson, som gör en otroligt intressant comeback efter fjolårets skräckskada.

250 åskådare kommer dock att sitta i basket-restaurangen och skrika i dag. Två stora bildskärmar ska visa en match som förhoppningsvis ger mycket Jämtlandsglädje.

Jämtland-Luleå i SM-kvartsfinalen 2019. Ingen fullsatt ”Bruce Arena” i dag. 50 åskådare gäller mot Luleå och Borås. Sedan utökas antalet till 300 från 1 november.

Adnan Chuks nya lag inleder säsongen med två hemmamatcher – dessutom mot ligans kanske bästa lag. Ja, Bloggen tippar faktiskt att både Luleå och Borås kommer att nå SM-final.

Borås med sitt snabbspelande och snabbskjutande lag som vill komma till raska avslut och gärna nå 100 poäng i varje match. Borås i fjol och i år påminner starkt om Torbjörn Gehrkes semifinal-gäng i Jämtland, 2018/19; massor av fart, massor av skyttar och ett okomplicerat spel.

Luleå, där Adam Rönnqvist och Jonatan Arvidsson är återbördade, har en helsvensk bakplan. Modigt och udda tänkt av Peter Öqvist och det kan bli en fullträff.

Om Denzel Andersson dessutom återvänder från proffsspel i Italien har Luleå ett flertal vassa svenskar som kompletterar den spännande utlandstrion Murry och Davis x 2.

Det är just Rönnqvist och Arvidsson som Jämtland behöver bromsa in i dag. Om Adnan Chuk lyckas hitta rätt manskap där finns det nog en hyfsad chans till premiärseger för Jämtland.

Jämtland och Luleå är två av de lag som jag tror kommer att bli avsevärt bättre under säsongen. Det nya Jämtland är fortfarande i fas 1 i nybygget. Man försöker hitta sin identitet, vem man är eller vem man vill vara.

Chuks bygge är ett långsiktigt projekt och det skulle förvåna mycket om bitarna faller på plats redan nu.

Chuks manskap är nog fortfarande också lite nedtränat. Man saknar viktige Zach Lewis medan ersättaren Charles Barton J:r behöver tid att komma in i spelet och hitta sin tajming.

Luleå hade bara spelat en (!) träningsmatch innan premiären mot Norrköping. Där finns förstås mycket förbättringspotential. Framförallt hos spelare som förre NBA-proffset Toure Murry (vilken fantastisk förstärkning). Ändå var man nära att vinna i Stadium Arena.

Räkna med att Rönnqvist och kompani har blivit ytterligare några procent vassare sedan dess.

Adam Rönnqvist.

Publicerat av

Hans Andersson