Det Första Stora Beslutet

Tyvärr.

Då har Mikael Bernervall och övriga styrelsen i Jämtland Basket fått sin första, stora sportsliga utmaning på sitt bord.

Nära två månader har gått och alla ser att värvningen av Eugene Harris är en jätteflopp. Kanske till och med en av de mest felaktiga rekryteringar som gjorts av en Jämtlandscoach – någonsin.

Adnan Chuk har helt enkelt gjort en monumental felbedömning av sin förre SM-guldhjälte. Oavsett hur mycket tro och tålamod som Chuk har med sin utvalde PG – det här håller inte.

Harris har haft nära två månader på sig och vi ser tyvärr ingen förbättring. Nästan tvärtom.

Hans fysik verkar inte vara där den ska vara, vilket nästan är det värsta. Det mest elementära kravet på ett proffs är att han ska vara kroppsligt förberedd. Att han ska vara stark och uthållig nog och för att klara de fysiska utmaningarna. Stå pall i försvar, kunna slajda och följa med sin motståndare och när det behövs, ”stänga” ned honom.

Hans kvalitet som skytt är undermålig. 2 poäng bara i går och mot Umeå blev han till och med nollad.

Förmågan att pressa upp bollen hårt och bryta sig igenom finns inte där.

Antalet assists skulle kunna uppväga en del, men den är också borta.

Om Harris vore en defensiv mästare som Thomas Massamba vore en del förlåtet, men den biten är också ack så svag.

Summa summarum: Jämtland spelar med en pointguard som knappt håller ligaklass.

Det här drar förstås också ned Adnan Chuks gloria som headcoach och rekryterare.

Nu måste någon dra i bromsen. Helst Chuk själv. Annars måste Mikael Bernervall kliva in och ta sitt ansvar som arbetsgivare.

Nu är det dags för Jämtland Baskets styrelse att göra det som krävs.

Det här handlar nämligen inte om Chuk eller Harris.

Frågan är mycket större än så.

Jämtland Basket är inte bara ett basketlag. Det har också blivit ett varumärke, med mängder av ”intressenter” som bryr sig. Företag och privatpersoner som betalar in sina slantar för att få se ett vinnande lag och profiler som gör skillnad.

Där har det redan börjat att jäsa på allvar. Ja, grytan av kritik håller redan på att koka över.

En logisk reflektion hos dessa ”finansiärer” är förstås: varför ska jag fortsätta att sponsra i det här läget, när ledningen inte tar det beslutet som är det mest självklara?

När alla ser att hela Jämtlands lag lider av att man har en spelare som inte når upp till de mest enkla kraven man bör ha på en spelmotor.

Som Bloggen ser det finns det bara ett rimligt alternativ:

Bryt kontraktet med Harris och försök skriva åtminstone ett korttidsavtal med Charles Barton. Kanske fram till jul, om han fortfarande och helst vill utomlands igen.

Då köper sig Jämtland tid och kan ställa upp en bakplan med två kompetenta spelare i Barton och Lewis samt två lovande avlastare i Adam Johansson och Viktor Stepanovski.

Publicerat av

Hans Andersson