20:04: Jämtland-Borås

Rätt matchplan är ett måste för att kunna betvinga fjolårets grundserievinnare.

Jämtland med sin insidestyrka och det långsamma, metodiska anfallsspelet – mot de rörliga och snabbskjutande trepoängsspecialisterna i Borås.

Är det så vi ska se kvällens kraftmätning i ”Bruce Arena”?

Ja, kanske.

Henrik Svensson verkar i alla fall fortsätta med fjolårets spelsätt; att ha fart på ben och boll och söka trepoängsskott.

33 skottförsök mot Köping följdes av hela 43 från distans mot Norrköping. Det är extrema siffror.

Som jämförelse: Jämtland sköt 21 trepoängsskott mot Luleå och Luleå själv lastade iväg 23 i går mot Umeå.

När Borås hittar flytet från distans kommer man att bomba sönder de flesta lag i ligan. Inte konstigt att Adnan Chuk i gårdagens TV-intervju på Jämtlands FB-sida pekade på att kontrollera trepoängslinjen som en viktig matchplan i kväll.

Det vill till att Jämtlands headcoach träffar rätt i valet av defensiv taktik. Borås har ett väl intrimmat och organiserat spel där man delar bollen mycket och där många är utrustade med känsliga händer.

Adnan Chuk pratar om att man vill hitta sitt eget spel och att man ska fortsätta att tro på det man gör. Det är ju helt rätt.

Allt handlar om att identifiera det spelsätt som passar den här upplagan av Jämtland. Att gnugga in det till perfektion och maximera den matchplanen i match efter match.

Men det går ju aldrig att fortsätta spela basket med den okreativa bakplan som man startade premiärmatchen med. Även om Eugene Harris vaknar på rätt sida i dag är han knappast den som ska leda detta Jämtland.

Varken i kväll eller i framtiden.

Nycklarna till ”bilen” måste ges till Charles Barton. I kväll och gärna för resten av säsongen.

”Den glade göteborgaren” har kvaliteter i form av duellspel och skytte som Harris (tyvärr) saknar.

Med Barton vid spakarna kommer det att bli mer tempo och mindre studsande. Mer rytm. Han är också ett mycket större anfallshot.

Med sitt målsinne och sitt fina skytte är Zach Lewis en viktig pjäs i årets Jämtland. Frågan är om han gör comeback redan i kväll.

Det talas om att Zach Lewis eventuellt ska göra comeback i kväll. Det vore otroligt roligt, även vi tror att det smartaste ändå är att skjuta upp återkomsten till dess att han byggt upp muskeln ännu en tid.

Lewis har i alla fall den där naturliga instinkten och skyttet som tyvärr alltför få jämtar besitter i årets storväxta och fysiska lag.

Bloggen såg Zach Lewis i träning i veckan och även om han verkade att enbart gå för halv maskin i vissa övningar, är det väldigt lovande att han ändå är så pass bra med i träning.

Frågan är vad som händer när Lewis är fullt kry och kan spela max i alla situationer. Då måste en annan guard lämna skutan.

– Vi kan inte ha tre guards (alltså tre spelare av den löneklass som Barton, Lewis och Harris representerar), sa ”Pecka” Johansson häromdagen.

Bloggen utgår från att Jämtlands klubbledning har börjat samtalen med Eugene Harris om framtiden. Samtal som bör handla om hans bristande prestationer och om hur fortsättningen ska se ut.

Med tanke på hur de två första månaderna har varitär det givet att överväga ett byte på guardpositionen.

Att byta PG redan nu är förstås lite drastiskt, men absolut inte unikt. Såna här problem drabbar många lag.

Det hjälper emellertid inte alltid att tjura på och försöka ”vänta in” en islossning. Vissa situationer kräver ett obekvämt beslut. Annars blir bara lidandet förlängt.

Problemet med Eugene Harris kan dock vara av ekonomisk art.

Den meriterade amerikanen är förstås inte hitplockad på ett provkontrakt. Hans avtal löper säkerligen för hela säsongen.

Har Jämtland råd att bryta det och riskera att tvingas betala lönen ända till i april samtidigt som man kontrakterar en ersättare (möjligen Charles Barton)?

Adnan Chuk kan mycket väl sitta i en klassisk rävsax. En felaktig värvning där avtalet inte kan brytas utan att båda parter är överens.

Vid 34 års ålder och med en försäsong som inte varit särskilt imponerande, lär Harris knappast kunna välja och vraka bland anbuden.

Meritlistan är fin, men den konkreta prestationen finns tyvärr inte där hos Eugene Harris.

Samtidigt vill vi gärna understryka en sak: Eugene Harris får gärna överbevisa oss. Han får gärna slå till med ett skytte och ett offensivt och defensivt agerande som i fornstora dagar.

Precis samma förvandling vi önskade i fjol när vi gick på som värst mot Davon Bell.

Det var ju säkert dessa kvaliteter som Adnan Chuk hade hoppats att han skulle få se när han värvade Harris.

Problemet är bara att medan Bell aldrig tappade sina spetsegenskaper i form av det fantastiska drivet och förmågan att blixtsnabbt kunna ta med sig bollen upp i banan, saknar Harris tydliga och utstickande talanger.

Alltså sånt som gör skillnad.

Publicerat av

Hans Andersson