19:04: Fryshuset-Jämtland

Tempo, kraft och energi. Tre viktiga faktorer för att Anes Zekovic och Jämtland ska kunna hitta den rytm som behövs i kväll. FOTO: BILDBYRÅN/JOHAN AXELSSON

1. Intensitet i försvar.

2. Returtagning.

Där har ni de två viktigaste faktorerna för Jämtland i kväll. Åtminstone enligt Adnan Chuk – och han bör ju veta.

Basketfeber älskar offensiv och kreativ basket, där snabba och atletiska spelare skapar övertag på sina motståndare. Spelare som Adam Rönnqvist, Teyvon Myers och Wayne Martin har alla sin spetsigaste sida i anfallsspelet och de är där de gör skillnad.

Men om man tillåter sig själv att fuska i försvar riskerar det att sudda ut all offensiv kvalitet. Då måste det kompenseras av lagets defensiva specialister och i längden blir det ohållbart.

Därför gillar Basketfeber att höra hur Chuk fokuserar på defensiva stopp, hans betoning på att varje spelare stänger ned sin motståndare.

En betydande del i storsegern mot Södertälje var just Jämtlands kollektiva försvarskraft. Langevines blockar, det intensiva arbetet för att försvåra för Pahlmblad och de övriga.

Kvällens match kommer nog framförallt att bli en guardbatalj. Aleksa Solevic och Rami Ghanem mot Adam Johansson och Zach Lewis.

AJ kommer att bli grillad som aldrig förr och det kan bli så att Chuk får slänga in Anes Zekovic som tidig avlastare.

Lagkaptenen RT Guinn har kvaliteten att bli en X-faktor i kväll.

Fryshuset kommer garanterat att ta den fysiska kampen – det här är ett sånt lag. Stockholmare brukar inte ge sig utan strid. Därför är det viktigt att Jämtland inte backar en millimeter utan tar för sig i alla lägen.

Att vara ”här och nu” och göra grovjobbet i försvar kan mycket väl vara nyckeln till en stark prestation.

Jämtland reser med buss till Stockholm. En inte helt idealisk uppladdning.

– Det gäller att vänja sig eftersom det här är en konstig säsong, säger Adnan Chuk.

Publicerat av

Hans Andersson