EM-kvalet: Lundberg och Larkin i fokus

Förra NBA-proffset Shane Larkin ledde Turkiet till en nödvändig seger mot Nederländerna. FOTO: TT

Nä, Sverige kunde inte skrälla mot Kroatien.

Efter en hyfsad start med läget 16-16 tog det sedan stopp. Kroatiens större kvalitet på bredden betalade sig. Ingen svensk, förutom Denzel Andersson, klarade av att vara konstant het.

Till slut 72-87 och EM-chanserna har därmed minskat ytterligare. Speciellt eftersom Turkiet lyckades betvinga Nederländerna med 73-71.

Liten matchvinnare här var förre NBA-proffset (fyra säsonger totalt) och USA-födde Shane Larkin med 23 poäng och 9 assists.

Därmed har Sverige och Turkiet båda 1-3 i matchkvot. Lagen möts i februari i en match som kan bli helt avgörande för vilket av lagen som ska gå till EM-slutspel.

Då vore det inte så dumt om Hugo Lopez fick med tre av de nyckelspelare som saknades i ”EM-bubblan” i Istanbul; Ludde Håkansson, William Magarity och Marcus Eriksson.

Där har Sverige tre starters som absolut kan göra skillnad.

Lopez valde i dag att fortsätta spela utan Anes Zekovic och Niklas Larsson. De fick sitta på läktaren. Däremot blev det spel (20 sekunder) för Adam Rönnqvist. Han ersatte en huvudskadad Nicholas Spires.

– Det har varit en bra upplevelse, men sen är det klart att jag hade velat lira mer, berättar Rönnqvist för Bloggen.

Trist för Zekovic förstås, men med lite distans har han ändå fått med sig en värdefull erfarenhet. Att vara bland de 15 bästa spelarna och få chansen att bli intrimmad i ett mästerskapslag, kommer att vara guld värd för framtiden.

Jämtlandsspelaren vet nu att han finns med i landslagsplanerna, något som bör ge en jättekick rent mentalt.

Självklart var det en besvikelse att Anes Zekovic inte fick spela i EM-kvalet. Samtidigt bör veckan i Turkiet ha varit en jättekick för Jämtlandsspelaren i ett framtidsperspektiv. FOTO: BILDBYRÅN

Apropå jättekick.

Det kan vi verkligen säga om det som har hänt med Danmarks landslag. Superskrällen mot Litauen i fredags följdes upp med en ny stormatch mot Tjeckien.

Seger med 91-90 sedan nye storstjärnan Gabriel Lundberg skottat i 38 (!) poäng.

Den 193 cm långe guarden spelade 35 minuter och sköt bland annat 7/9 från distans. Dessutom 13/14 från strafflinjen.

Frågan är vilken europeisk storklubb som nyper honom i vår. Att stanna i polska Stelmet lär bli en omöjlighet när spanska, turkiska, italienska eller tyska klubbar börja vifta med sina feta kontrakt.

Publicerat av

Hans Andersson