UPPDATERAD: Jämtland laddar för nystart

Jämtland Basket under torsdagens träning.

EM-kvalspelets andra runda är över.

Nu brummar de olika ligorna igång i Europa. Ja, SBL är redan igång i och med tisdagens sedan tidigare uppskjutna match mellan Umeå och Södertälje (90-96).

Under fredagen ska dessa tre matcher spelas: Borås-Luleå, Norrköping-Nässjö, Umeå-Fryshuset.

Basketfeber tippar tre hemmasegrar, även om höstens överraskning Nässjö säkert kan hänga med länge i Stadium Arena.

Jämtland Basket har börjat uppladdningen inför tisdagens hemmamatch mot Norrköping Dolphins. Bloggen gjorde under torsdagen ett besök i ”Bruce Arena”. Alla spelare och ledare var på plats utom John Pålsson.

Adnan Chuk och Anes Zekovic är återbördade efter EM-spelet i Sarajevo (för Bosnien) och Istanbul.

Anes Zekovic är hemma i ”Älgarnas land” efter utflykten till Istanbul.

Förhoppningsvis kan de båda tillföra landslagsmässig energi och kvalitet till det övriga laget.

Johan Petersen, Daniel Johansson, Hampus Ramstedt och Zach Lewis lyssnar påAdnan Chuk.
Lagkaptenen RT Guinn och hans Jämtlandskompisar har börjat formtoppningen inför lagets åttonde match i årets SBL. Matchkvoten är 4-3 efter två fina segrar mot Södertälje och Fryshuset.

Adnan Chuk är förstås glad att vara hemma igen, även om han fick vara med om en fantastisk framgång med sitt Bosnien. Laget vann mot Bulgarien och Lettland och är därmed klart för EM-slutspelet 2022.

– Det känns helt fantastiskt. Basket är den största sporten i Bosnien. Det är bara fotboll som kan konkurrera. Det här är en historisk framgång eftersom vi aldrig varit klart för EM med två matcher kvar, säger Chuk som berättar att det bosniska folket köpt sitt nya basketlandslag med hull och hår.

– Folket är alldeles tokigt i vårt lag. Det märktes redan på flygplatsen när vi kom. Mottagandet var otroligt, menar Jämtlands headcoach.

Chuk är förbundskapten tillsammans med Sverigebekante Vedran Bosnic och de två har gjort ett makalöst jobb med detta unga bosniska lag. Flera startspelare var bara runt 20 år, men det spelade ingen roll.

Bosnien imponerade stort med grymt försvar och en effektivitet som betalade sig. En av spelarna i Bosnien är USA-guarden John Roberson, tidigare SM-guldhjälte i Södertälje.

Hur har ni lyckats få honom att ”bli bosnier”?

– Det får du fråga vårt förbund, säger Adnan Chuk, som är mycket glad över framgången.

– Det här är det absolut största jag varit med om som coach. Jag är väldigt glad att få vara med på tåget med det här laget. Det är en stor merit för oss alla och det gör att vi blir mer attraktiva på marknaden.

Firade du succén på ett svenskt eller bosniskt sätt?

– Oj! Jag står nog mitt i mellan, haha!

– Det var väldigt bosniskt. Det är ganska tydligt, säger Chuk och skrattar igen.

Publicerat av

Hans Andersson