Darboe och Bakken gör succe

Adama Darboe attackerar korgen i en match för Jämtland Basket, 2013/14.

Dansk dynamit i Champions League.

Det måste man ändå säga om det som sker just nu hos Bakken Bears. Det danska laget från Århus gör sensation i Champions League.

Laget spelar i grupp A och efter segern mot turkiska storklubben Galatasaray med 96-78 är Bakken tvåa i gruppen. Danskarna är före både Teneriffa och Galatasaray.

Champions League är heller inte någon ”skrutturnering”. I de åtta grupperna om totalt 32 lag återfinns storheter som AEK Aten, Hapoel Holon, Strasbourg, Zaragoza, Riga, Bilbao, Turk Telecom, Hapoel Jerusalem, Limoges och Darussafaka.

Adama Darboe är en av 2000-talets bästa värvningar till Jämtland. En allsidig shooting guard som var lika bekväm att spela PG. Han var lika bra med bollen som i skyttet. Slitstark, bra i försvar och med stora ledaregenskaper.

En av spelarna i Bakken är Adama Darboe. Den 34-årige guarden – som har ett förflutet i Jämtland Basket – är också dansk landslagsman. Darboe fanns med i det danska lag som i november skrällde och vann mot världsnationen Litauen i EM-kvalet.

Tänka sig. Danmark kan inte bara spela fotboll på högsta nivå. Nu börjar man även visa tänderna i europeisk toppbasket.

Publicerat av

Hans Andersson