Grattis, Jonny Ibrahimson

Jonny Ibrahimson, 45 år i dag, fredag. Här ser vi honom när han gjorde ett tillfälligt inhopp för ÖB dam.

I dag fyller en av Jämtland Baskets mesta ligaspelare 45 år.

Jonny Ibrahimson.

Den forne guarden är faktiskt trea i maratontabellen vad gäller flest antal matcher för Jämtland Basket. Födelsedagsbarnet har spelat nära 243 matcher för klubben.

Bara Stefan Hellgren (276) och Roger ”Jösse” Lilliesköld (259) har burit Jämtlandsdressen i fler matcher.

Med en sån fin meritlista ska man självklart bli uppmärksammad. Lojalitet bör belönas.

Jonny Ibrahimson värvades från Kalmar och debuterade för ”Älgarna”’säsongen 1995/96. Hans bästa match kom mot Malbas, 2002/03, då han bokfördes för 19 poäng.

Hans totalt sett bästa säsong var nog 1997/98 (Jämtland Ambassadors). Speciellt efter jul då han tillsammans med Robert Andersson fick ta ett extra stort ansvar sedan Doremus Bennerman hade flyttat till Honka i finska ligan.

John Dieckelman tog ut Jonny Ibrahimson till Sveriges EM-trupp.

Det som kanske inte många vet är att Jonny Ibrahimson var uttagen att representera Sverige vid EM för U20 i mitten på 1990-talet. Dåvarande förbundskaptenen John Dieckelman hade tagit ut honom i truppen, men de stelbenta FIBA-reglerna stoppade Jämtlandsspelaren.

Ibrahimson hade enligt FIBA inte varit svensk medborgare tillräckligt länge. Ett stenhårt slag för den unge jämten som därmed missade ett fantastiskt äventyr – och med facit i hand det som kanske skulle ha varit den största händelsen i karriären.

Sista säsongen som ligaspelare var 2006/07. Vid 31-års ålder tyckte Jonny Ibrahimson helt enkelt att det räckte med elitbasket.

Apropå maratontabellen; Stefan Hellgren har numera ”flytt fältet” och bor i Edsbyn, men både ”Jösse” och Ibrahimson är kvar i Östersund. Dagens 45-åring är dessutom fortfarande och i allra högsta grad, involverad i basketen.

Jonny är sedan flera år tillbaka ungdomstränare för ett av pojklagen i ÖB.

En passande 45-årstårta, kanske? FOTO: TT

45 år är kanske inget man vanligtvis firar med pompa och ståt. Å andra sidan: att bli en halv 90-åring är inte något att fnysa åt. Då bör man få några hurrarop extra.

Basketfeber ber i alla fall att få gratulera på den något ojämna födelsedagen.

Publicerat av

Hans Andersson