Basketen: Regeringen måste vakna

Basketen, simningen, handbollen, gymnastiken och innebandyförbundet, kräver att Sveriges regering ändrar sitt beslut gällande inomhusträning.

Svenska Basketbollförbundet slår näven i bordet. Man kräver att Sveriges regering vaknar och inser hur fel det är att stänga idrottshallar för barn och ungdomar.

I ett öppet brev – med generalsekreterare Fredrik Joulamo som avsändare – får Basketen sällskap av fyra andra förbund i protesten. Så här skriver man bland annat:

”Regeringen måste öppna upp för idrott även inomhus om inte barnens hälsa ska bli lidande på lång sikt”.

”Redan innan pandemin var barnen i Sverige bland de mest stillasittande i Europa och ju längre idrottsanläggningarna är stängda, desto större blir risken att fler barn drabbas av fysisk och mental ohälsa”.

Mycket kan sägas om Löfven-regeringens agerande i pandemin och kritiken är på sina håll svidande (tänk bara på den makalösa skillnaden mot Finland, som har ett dödsantal av cirka 620 jämfört med Sveriges 10 000), men nu har man en chans att ”reparera” sitt anseende.

Att öppna upp för inomhusträning för vår yngre generation kan knappast betraktas som särskilt våghalsigt eller dumdristigt. Det är snarare att våga tänka utanför boxen och göra något positivt mitt i all bedrövelse.

Om regeringen mot all förmodan skulle fortfara att sticka huvudet i sanden, har Basketfeber ett förslag:

Öppna dörren på glänt. Öppna upp idrottshallarna typ tre dagar i veckan med tydliga föreskrifter.

Det skulle vara en enorm sporre för barn och ungdomar som i så fall får något glädjande att se fram emot varje vecka.

Att stänga ned ett helt land är knappast rätt väg att gå. Med alla hemska sidoeffekter som det ger, i form av depression, ensamhet, ett sämre immunförsvar mm.

Det kanske till och med är så att vi alla måste lära oss att på ett förståndigt sätt leva parallellt med denna smitta. Gasa och bromsa samtidigt.

Publicerat av

Hans Andersson