Heroiskt i kubik

Vilken match han gjorde, Anes Zekovic. Den landslagsuttagne 25-åringen signerade sin överlägset bästa insats i ”Älgarnas” blåvita dress. FOTO: BILDBYRÅN

Nog har vi varit med om basketdramatik genom åren, men frågan är om inte kvällens rysare i Norrköping tar priset.

Ett ringrostigt Jämtland är uträknat i tre perioder. Är i brygga med 50-62 inför den sista ronden.

Då händer det overkliga.

Det osannolika.

Norrköping börjar att darra. Kör fast i ”Älgarnas” försvarsmur, samtidigt som en ditintills fullständigt iskall Tavrion Dawson och Zach Lewis plötsligt blir heta.

USA-duon sätter tvåor, treor och straffkast och vips vänder Jämtland på steken. Går upp till 70-66 med 34 sekunder kvar.

Då gör man två tokiga turnovers (Langevine och Daniel Johansson) och bjuder in Norrköping – som förstås kvitterar och tar matchen till förlängning.

Ridå – eller?

Faktiskt inte. Detta Jämtland hade vaknat på rätt sida denna tisdag. Inte ens en utfoulad Zach Lewis kan förstöra helhetsintrycket.

Jämtland har fått upp ångtrycket. Adam Johansson kliver in och ersätter med den äran och med gemensam kraft lyckas man rädda sig till en ny förlängning via 78-78.

Adam Johansson fick spela extremt mycket – hela 28 minuter. Jämtlandsspelaren gensvarade med en utomordentlig insats.

Men nu ska väl ändå detta enormt rostiga Jämtland – utan en match på en månad (!) – tvingas vika ned sig?

Tro’ t eller ej, men då lyckas man gräva fram några extra krafter och ökar istället takten. Tre raka och supersnygga treor från RT Guinn, Daniel Johansson och Dawson vänder på matchbilden. 78-80 förvandlas till 87-84.

Jämtland avslutar matchen med fem straffpoäng och då orkar inte Mikko Riipinens lag svara.

Adnan Chuk, Anes Zekovic och de övriga jämtarna kan jubla över segern med 92-88. Förmodligen den skönaste denna säsong.

En fantastisk match.

En rysare som fick oss att närapå tappa andan.

Men framförallt en heroisk insats över hela linjen i detta Jämtland Basket – som visade en grym ”ryggrad”.

Kanske framförallt av Anes Zekovic som tog grym revansch på alla kritiker. 19 poäng, 6 returer, 6 assists, 2 steals och bara en turnover på 42 minuter. Vi noterar också 9/9 från strafflinjen. Drypsäkert och utan nervdaller.

Det var faktiskt landslagsklass på Jämtlands assisterande lagkapten i kväll.

Tavrion Dawson var iskall i början, men från den fjärde perioden och framåt var han plötsligt en ny spelare. FOTO: BILDBYRÅN

Jämtlands attityd under korgarna måste också uppmärksammas. 49-44 i returer mot ligans kanske bästa lag i den ”grenen” är också grymt.

Det som också är märkligt med denna match är att Jämtland vinner trots att man skjuter med så låg procent. 39 procent på tvåor är illa, illa. 36 på treorna är dock helt okej, även om det inte kompenserar det fullt ut.

Men vem bryr sig om det denna fantastiska basketkväll.

Daniel Johansson hade en dyrbar miss i slutet av ordinarie tid, men reparerade det med en blytung trea i den andra förlängningen.

Publicerat av

Hans Andersson