Tajmingen är rätt: ge ”Ludde” jobbet

Så här bör Sveriges nye förbundskapten se ut – Ludwig Degernäs. FOTO: LT

Vedran Bosnic misslyckades och nu även Hugo Lopez.

Sveriges nuvarande förbundskapten har fått tre år på sig, men vi ser inga dramatiska förbättringar (om ens några).

När EM-kvalet i dag tar slut i Istanbul är det tid att utvärdera och ta ett framtidsbeslut.

Det finns två alternativ:

1. En fortsättning med Hugo Lopez.

2. Ett byte av förbundskapten och då även ett strategiskt skifte. Från en utländsk till en svensk kraft.

Den här Basketbloggen tror inte att det finns någon annan väg än alternativ 2. Inte för att Lopez saknar rätt kompetens, men för att tiden är mogen för ett nytänkande.

Lopez har haft sina tre år, där målet var EM-slutspel. Det har misslyckats. Dessutom ser vi som sagt inget spelmässigt trendbrott som påverkar helhetsbilden.

Sverige har testat fyra utländska coacher sedan 2005. Flevarakis, Dean, Bosnic och Lopez. Endast en (Dean) har lyckats gå till EM-slutspel. Det är dags att skifta fokus till en inhemsk lösning.

Sverige har på senare år fått fram flera unga coachtalanger, där speciellt en sticker ut – Ludwig Degernäs. Han har gjort sin prövotid bredvid Vedran Bosnic och nu även fått jobba som headcoach i Södertälje. Med succéartat resultat. Ludde” är mogen för nästa steg.

En förbundskapten som är svensk och som verkar i SBL behöver förstås inte vara bättre än en meriterad utländsk kraft, men det finns fördelar. Degernäs kan svensk basket som sin egen byxficka. Han har en väl utprövad filosofi som fungerar. Han är ung och hungrig, med en ambition som verkar sträcka sig längre än till att vinna SM-guld.

Varför inte en kombination av Ludwig Degernäs och Torbjörn Gehrke (kom ihåg att den senare var andrecoach när Brad Dean ledde Sverige till sitt senaste EM-slutspel).

En ung och en äldre, båda stadigt förankrade i svensk basket. Båda med den djupaste kunskapen och med det rätta drivet.

Publicerat av

Hans Andersson