Solevic och chocken i ”Bruce Arena”

Äntligen har Jämtland fått in en genuin pointguard i laget. Aleksa Solevic – han kan bli perfekt för detta Jämtland.

Det som skulle bli en trevlig fredagskväll utan bett på naglarna blev precis tvärtom.

Jämtland blev offer för den klassiska underskattnings-faktorn. Trodde att det skulle bli en bekväm autostrada fram till seger.

Samtidigt forsade Fryshuset fram som kalvar på ett vårutsläpp och spelade i 35 minuter som om det inte fanns någon morgondag.

Sedan klev debutanten fram. Aleksa Solevic.

Men också lagkaptenen. RT Guinn.

På 20 sekunder vände dessa två herrar matchen. 80-78 förvandlades till 85-78 och sedan var Fryshuset schack matt.

När sedan en het Pierre Hampton och Anes Zekovic fyllde på med varsin tvåa – ja, då kunde en lättad Adnan Chuk vända sig mot bänken och kasta in John Pålsson och Tim Nord.

Matchen var vunnen – om än med ”mycket möda och stort besvär”.

Chuk var inte nöjd med helhetsintrycket. Han menade att hans lag borde ha lärt sig något av hur energiskt och farligt som ”Frysen” uppträdde på sin hemmaplan.

– Ärligt talat blev vi chockat av hur de spelade, förklarade han.

Precis så var det. Jämtland var chockskadat i tre och en halv perioder. Men när man ökade sin intensitet i försvar och började passa ett eller två extrapass i anfall – då kom trendbrottet.

Cyril Langevine pressade fram en ny double-double. 20+14.

Jämtland checkade ut från ”Bruce Arena” med sin 13:e seger på 23 matcher. Ett bra facit med tanke på omständigheterna (helt nytt lag och så länge spel utan en naturlig PG).

Kan ändå tänka mig att RT Guinn och de andra blir störda i sin nattsömn av de 35 första minuterna. Även utan Zach Lewis och Tavrion Dawson bör detta Jämtland kunna distansera sig från Fryshuset mycket tidigare.

Men, men. Det här är idrott och vi vet hur avgörande det är att ta jobbet till max. Oavsett hur stort ett favoritskap är.

”Frysen” hade gjort sin hemläxa och kom ut med motorerna påslagna.

Jämtland trodde att det skulle räcka med treans växel. Men även utan Solevic, Desport och Halling Ibo är ”Frysen” ett kompetent lag.

Unge Barra Nija spelar utan respekt. Med fart och atletism. Nye centern från Marks BG, 209 cm långe Sebastian Forsling, kompletterade på ett sensationellt sätt.

80-årsmannen Sune Pettersson fick blommor och ett specialdesignat linne av ”Pecka” Johansson. Hade ”Bruce Arena” varit fylld av publik skulle nog taket närapå ha lyft av denna gest. Sune är oerhört populär i ”Älgarnas” led.

Vi avslutar med några minnesvärda intryck från matchen:

• Aleksa Solevic signerade en debut med mersmak. Nära en triple-double (8-8-9), och med ett spel som gav en ny dimension till Chuks lag. Hans förmåga att pressa upp bollen med fart och hans utvecklade spelsinne skapade plötsligt nya öppningar i anfallsspelet. När han blir riktigt synkroniserad med sitt nya lag kommer det att bli ännu bättre.

Äntligen. Äntligen har Jämtland hittat sin spelmotor. Aleksa Solevic hittade direkt sin roll i sitt nya lag.

• Pierre Hampton trummar på med sin underbara inställning. Vi förstår mer och mer varför han var en av de första spelare som Adnan Chuk rekryterade till Jämtland. Hans ”pannben” är bland de största i Basketligan och hans okuvliga vilja att spela försvar, att offra sig i dueller och att pressa sig för lagets bästa är fantastiskt att se. 23 poäng är personbästa i Jämtland. Plussa på med 8 returer. Hampton är en krigare och en sån där äkta vinnartyp som varje framgångsrikt lag måste ha.

Pierre Hamptons formkurva är extremt positiv. Jämtlands 29-årige tre-fyra spelar just nu basket av landslagsklass.

• RT Guinn är fortfarande… RT Guinn. Det räcker oerhört långt. På 25 minuter hann han återigen visa att han är en av SBL:s bästa power forwards. Mäktig i sin fysik, stark som en björn, klok som en uggla och med lagets bästa bössa. 4/7 från distans och totalt 20+6. Blir mer och mer legendarisk för varje gång han kliver ut till match. Vi håller med Adnan Chuk när han lovprisar sin lagkapten med ord som sällan passerar över hans läppar: Alla unga spelare borde observera hur proffsig som RT är”. Jämtland Basket har sannolikt aldrig haft en mer seriös spelare än denne svenskamerikan.

RT Guinn är i centrum för det mesta som sker i ”Älgarna”. Pålitlig, stabil och utrustad med ett lugn som påverkar hela laget. Dessutom med en närmast sanslös fysik. FOTO: JÄMTLAND BASKET/PER DANIELSSON

• Cyril Langevine. Beskrivs som ”ligans bästa center” av Fryshusets Marko Milatovic. Snittar 12,3 returer per match, varav hela 4 under offensiv korg. Hade i går 20+14. Det var hans 15 (!!!!!!!!!!!!!!!) double-double. Det är till och med bättre än Viktor Gaddefors. Det enda område han darrar på är från strafflinjen. Totalt sett är dock Langevine en fantastisk värvning, som dessutom gör stor nytta i försvaret.

Ligans returkung.

Publicerat av

Hans Andersson