Chuk måste tänka om

Det är hög tid för Adnan Chuk att göra de korrigeringar som behövs. Annars riskerar SM-slutspelet att bli kortvarigt. FOTO: JÄMTLAND BASKET/PER DANIELSSON

Vinsten och storspelet mot Norrköping kunde ha blivit den katalysator som Jämtland hade behövt inför SM-slutspelet.

Tyvärr åkte man på en helt onödig örfil mot Södertälje – som istället skapar massor av frågetecken, oro, funderingar.

Ludwig Degernäs använde basketens ABC för att knäcka Adnan Chuk.

Ett zonförsvar som framförallt satte Aleksa Solevic på det hala. Jämtlandsguarden har många fina egenskaper, men eftersom han saknar en distansbössa blir han ett lätt offer för ett zonförsvar.

Kanske hade Jämtland kunnat vinna med bara liiiite högre skottprocent hos vissa spelare. Större var inte skillnaden.

Ändå fanns det saker i matchen som skvallrar om att Jämtland föll på eget grepp. Saker som riskerar att fälla laget även mot Luleå i SM-slutspelet.

I centrum för våra funderingar finns en person.

Adnan Chuk.

Jämtlands headcoach har svarat för en klart lovande start i sitt nya jobb. Hans arbete med att bygga ett helt nytt lag är imponerande. Metodiskt, noggrant och med en arbetsintensitet som gör skillnad.

Men.

Chuk har några bitar i sitt ledarskap som Bloggen är fundersam över.

Hans coachning mot Södertälje var långt ifrån klockren.

Jämtlands bästa anfallsvapen är förvisad till bänken. Tavrion Dawson tvingas starta matcherna som sjätte eller sjunde spelare – vilket är ett hån mot amerikanen. FOTO: BILDBYRÅN
Zach Lewis får inte heller starta matcherna. Enligt Bloggens uppgifter är det även här disciplinära orsaker bakom beslutet. I så fall är det dags att Adnan Chuk gräver ned stridsyxan. För allas bästa. FOTO: BILDBYRÅN

• Bänkningen av Tavrion Dawson och Zach Lewis (återigen). De två amerikanerna har fått starta flera matcher från bänken, vilket är obegripligt. En fågel viskar om att det är disciplinära beslut. Att de båda i ett tidigare skede på något sätt har ifrågasatt Chuk eller inte motsvarat hans förväntningar, vilket han reagerat skarpt emot.

Det här är förstås helt åt skogen. Att man som coach ibland ”tillrättavisar” spelare är naturligt, men att fortsätta med dessa ”bestraffningar” är bara parodiskt.

Dawson och Lewis ska självklart vara starters alla dagar i veckan. Deras offensiva kvaliteter måste användas från början i matcherna.

Chuks beslut skadar hela laget. Det skapar också mentala sår hos dessa två spelare – vilket hämmar dem när de väl blir inbytta.

Ett harmoniskt Jämtland, där de bästa spelarna startar matcherna, där trivseln är stor och där headcoachen kan tåla att det är ”högt i tak”, är en förutsättning för framgång. En eventuell spricka mellan Chuk och Dawson och Lewis sänker bara ”Älgarnas” slagkraft.

Lewis från start är ett måste med tanke på att han har de offensiva kvaliteter som Aleksa Solevic saknar.

• Matchningen av Cyril Langevine. Bara 14 minuters speltid är oförståeligt. Var det också en markering?

Ligans bästa center ska självklart få så många minuter som möjligt. Speciellt i en match där Södertäljes motpol, Viktor Gaddefors, tvingas stå över hela andra halvlek.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *