Örebro-Europas kulturhuvudstad?

Det är verkligen glädjande varje gång kulturen lyfts fram som något avgörande viktigt. Maria Larsson pekar till och med på i sin gästkrönika i NA (12/1) att kulturens attraktivitet kan vara en tillväxtfaktor i Örebro.

Mycket finns på plats i Örebroregionen som kunde vara en utgångspunkt för en ansökan att bli Europas kulturhuvudstad 2029, precis som Maria Larsson påpekar. Vi har en rad kulturarrangemang som intresserar och engagerar både lokalt, nationellt och internationellt. Men steget till att ansöka är långt större.

Redan 2012 gjorde Kulturnämnden en utredning i frågan.

Några av slutsatserna var att framförhållningen både organisatoriskt och ekonomiskt är en stor utmaning. Örebro skulle behöva en 10-årsperiod av beslutsam förberedelse för att klara det. Detta visar erfarenheterna både från Umeå och Åbo.

Det innebär att startskottet behövde gå 2019, alltså om ett år.

Då skulle ett etablerat samarbete mellan Örebro Kommun och Regionen behöva finnas på plats och därtill beslut om den ekonomi som krävs för ett förverkligande. Även om staten bidrar med pengar behövs en egen stark ekonomi.

Åbo stad själva satsade ca 180 miljoner fram till 2011!

Det krävs stort nytänkande för att åstadkomma summor av denna storleksordning när kulturnämndens budgetår efter år dras med krympande anslag.

Ett annat bekymmer – ett grundproblem för Örebro – är att det inte finns en egen stark och samlad kulturorganisation. Tyvärr inte ens en kulturchef som kunde ta ett samlat grepp över en så stor, närmast gigantisk satsning som denna.

Med detta sagt som realistisk utgångspunkt vill jag verkligen betona att det vore ett fantastiskt lyft för vår region om det kunde bli möjligt att vara med på resan mot målet att bli en av Europas kulturhuvudstäder. Kanske Örebroregionen behöver en utmaning av den här dimensionen för att ta sig samman och starta en utvecklingsprocess!

Och det finns fler bra ingångsvärden än de Maria Larsson nämner. Örebro kommun har tillsammans med regionen flera starka kulturinstitutioner som tillsammans med föreningsliv och enskilda kulturarbetare kan skapa
ett kulturårsprogram av nationellt/internationellt interesse.

Örebro kommuns engagemang i den teckenspråkliga världen kan i ett europeiskt perspektiv anses som en viktig faktor i en ansökan från Örebro stad. Den regionala kulturplanen kan också ha betydelse för samordningen av en kulturhuvudstadssatsning då regionens involvering i projektet har betydelse i bedömningen.

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Börje Ström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *