Liberalernas starka miljöpolitik har hamnat i skymundan

I kvällens partiledardebatt debatterar Jan Björklund (L) mot Isabella Lövin (MP) om miljöpolitik. Detta val är inte en slump av SVT. För liberalerna har en stark miljöpolitik som tyvärr hamnat i skymundan. Detta trots att partiet rankas högt för sitt miljöpolitiska program. Naturskyddsföreningens valgranskning 2014 visade att Liberalerna var det bästa partiet inom Alliansen när det gäller naturvård. Och programmet har nu inför 2018 års val blivit ännu bättre. I policydokumentet ”En klimatsmart framtid” för man fram 69 förslag till en bättre miljö. 24 sidor som visar att det faktiskt finns en trovärdig liberal miljöpolitik!

Liberalerna har en lång tradition i att engagera sig i naturvårdspolitik. Partiet låg bakom Sveriges första naturskyddslag 1909 och kämpade mot vattenkraftsutbyggnad av värdefulla älvar och var samma år med och startade Svenska Naturskyddsföreningen.

Den förste moderna miljöpolitikern i riksdagen var liberalen Karl Starbäck, botanikdocent från Uppsala universitet som på 1900-talets början motionerade om inrättandet av nationalparker. På 1980-talet väckte Lars Ernestam, liberal riksdagsman från Örebro i en motion frågan om skydd för den vitryggiga hackspetten. Den avslogs. Nu långt senare tas äntligen beslut om att skapa fem fokustrakter för det fåtal vilt häckande par som finns kvar i Sverige.

 

Vitryggig hackspett. Bild: Pixabay

Jag saxar gärna en del av det som finns i policydokumentet ”En klimatsmart framtid”;

– Liberalerna vill att Sverige ska vara en pådrivande kraft inom EU och i det globala miljö- och klimatarbetet. Ett land som visar ledarskap och förenar välstånd och tillväxt med ansvar för miljö och klimat.

– Vi tror på människans förmåga att lösa problem. Liberal miljö- och klimatpolitik handlar
därför om ansvarstagande och förvaltarskap utifrån kunskap och marknadsekonomiska principer. Politikens roll är att ge marknaden långsiktiga spelregler och incitament.

– Det finns både ekologiska och ekonomiska argument för att slå vakt om miljön. Djupast sett är det en moralisk fråga. Vi har inte rätt att lämna över en värld till våra barn som är fattigare än den vi ärvde av våra föräldrar

Liberaler får ofta frågan om sitt försvar för kärnkraften. Då ska man komma ihåg att även FN:s klimatpanel lyfter fram kärnkraften för att minska världens utsläpp. Liberalerna älskar inte kärnkraften för dess egen skull utan för klimatets och Sveriges elförsörjnings skull. Tills bättre alternativ forskats fram är kärnkraft både leveranssäker och klimatsmart.

I vanliga fall skriver jag om kulturfrågor. Men miljöfrågor och kulturfrågor hör ihop – de handlar bägge om hållbarhet. Vi liberaler har varit föregångare på miljöområdet. Vi kan lära av historien. Men de största utmaningarna ligger framför oss. Liberaler bör förvalta och inspireras av sitt arv.
Partiet har inte drivit miljöfrågorna tillräckligt offensivt under senare år. Det är det dags att ändra på det nu!

Publicerat av

Börje Ström

4 reaktioner till “Liberalernas starka miljöpolitik har hamnat i skymundan”

 1. Om den var stark skulle människor känna till den.
  Hur kultur och miljö hör ihop är oklart.
  Det räcker inte att säga eller skriva ordet hållbar.

  Att naturskyddsföreningen tyckte att ni gav ”bäst” vallöften 2014 betyder lite.
  Inget av det har kunnat bevisas och vallöften fullkomligt haglar inför ett val. Kanske än mer nu än 2014.
  Och från båda blocken.

  Det gäller att komma med nya grepp när opinionsundersökningarna skrämmer.

  1. Hej! Har du läst vår policy som jag länkade till? ”En klimatsmart framtid” I så fall borde du kunna ge åtminstone ett positivt omdöme. Min artikel går ut på att vi har ansvaret att lyfta fram den mer. Det är det som behövs om väljarna ska få upp ögonen. Jag ska göra mitt bästa för att visa detta program i valrörelsen!

  1. Tack för hjälpen. Kan säga att de är otroligt lika! Satt och jämförde bilder en lång stund. Men rätt ska vara rätt. Den är ju sällsynt……

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *