Kultur + integration = sant

I går tittade jag in på Gallerian Oscar C. I ett stort öppet rum, där det tidigare funnits en bokhandel sjöd det nu av musik, dans, konst och bild. Man bara drogs in av atmosfären. Alla nationaliteter och åldrar fungerade tillsammans. En nyfunnen glädje över det man fick vara med om lyste upp hela rummet. Det märktes att en ny tillit och nya känsloband hade börjat etableras. Här skapade kulturella möten nya förutsättningar för integration.

Det var kulturnätverket Spelrum som visade upp vad man höll på med. Syftet är att vara ”en kreativ arena för kulturella möten”. Det sker i formen av ett samarbetsprojekt mellan Musikhögskolan vid Örebro Universitet och Örebro Kulturskola. Själva kärnan i projektet är att skapa yrkesmässiga nätverk för invandrade kulturarbetare.

Spelrums projektledare Simon Schierup sitter där i mitten med sitt dragspel omgiven av en stor grupp medmusikanter. Han är universitetsadjunkt och arbetar just nu i Örebro Universitets Social Impact Lab med hur verksamheten ska kunna organiseras långsiktigt för att bli fast etablerat i Örebros kulturliv. Han varit i Brasilien för att få inspiration om hur de arbetar med integration och musik. De ideérna har här i Örebro formats till att speciellt inrikta sig på kulturell integration mellan nyanlända och etablerade svenskar.

Vägen dit ska gå genom att bjuda in en kulturintresserad allmänhet att delta i kulturaktiviteter och umgås under SPELRUM:s regelbundna lördagsträffar. Nu har den verksamheten fått luft under vingarna och börjat fungera som en väg till breddat socialt umgänge och nätverkande för såväl nyanlända som redan etablerade svenskar. Det är viktigt att alla kan känna sig välkomna. Proffs och amatörer, äldre och yngre, allas olika kulturella erfarenheter är den största tillgången.

Vi liberaler står till 100% bakom sådana här viktiga initiativ. Vägar till integration måste finnas på alla nivåer i vårt samhälle, Skolan, civilsamhällets frivilligverksamheter, idrottslivet, kulturlivet. Eftermiddagen med spelrum på Gallerian Oscar C visade att just kulturen har en särskild möjlighet att integrera på djupet. Känner mig nu ännu mer motiverad att arbeta med kulturpolitik i Örebro Kommun!

Publicerat av

Börje Ström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *