En bok som gör skillnad

I jul och nyårstider blir vi översköljda av alla bildmediers lockelser att sjunka ner i fåtöljen och njuta av allt från galashower, serier på Play och Netflix och konserter och föreställningar. Jag kände att jag behövde bryta av och sätta mig några timmar med en bok. Inte som en ytterligare påspädning av att koppla av från en verklighet som tränger sig på, utan att få hjälp med en stunds konstruktiv eftertanke över det liv jag lever och hur jag lever det.

Bild: Privat

Jag tog fram en nyligen inköpt bok av Stefan Einhorn ”Konsten att göra skillnad”. Den boken är anledningen till att jag skriver det här. Einhorn har kallats ”godhetsapostel” och mera negativt ”godhetsknarkare”. Själv säger han att bägge är rätt, men att det dras fel slutsatser om vad det innebär. Han menar att även om jag själv lyfts fram som god kan det innebära att andra inspireras till något liknande. Man får sätta sig över Jantelagen. Knarkare är ju negativt, men kan vändas till något positivt, eftersom hjärnans belöningssystem är konstruerat så att vi njuter av goda gärningar. Alltså gör vi något i enlighet med hur vi är konstruerade.

Bild: Pixabay

Jag vet inte om SVT och julvärden Kattis Ahlström på något sätt påverkats av Einhorn. Intressant i alla fall att hennes tema för julkvällen just var att fokusera på det goda, medmänsklighet – det som bor i oss alla. Och att varje liten handling av godhet kan göra skillnad. Kan tyckas givet inför jul, men gjordes här med stort eftertryck.

Det jag slås av när jag läser ”Konsten att göra skillnad” är hur Einhorn använder i stort sett allt utrymme i boken för att sakligt och med starka exempel täppa till alla utvägar för att kunna fly undan ansvaret att vara medmänniska. Tanken att det ändå inte betyder något vad jag gör i det stora hela. Han belyser på en mängd sätt vad en enda handling – av stor eller liten vikt – kan betyda för någon annan. Vad ett enda människoliv är värt bland alla miljoner som verkar vara utan chans att överleva.

Bild:Privat

Olika människors insatser lyfts fram. Under den återkommande rubriken : En enda människa nämns Denis Mukwege, Malala, Oscar Schindler, Günther Schabowski och många fler. Men också handlingar som vem som helst av oss kunde ha gjort. Som kvinnan som alltid letar efter möjligheter att ge, hjälpa. En orkidé till den alltid surmulna kvinnan i mataffären som började gråta och sa: Du är den första….

Att se det unika och värdefulla med varje människa, varje handling lyckas Einhorn belysa på ett för mig väldigt trovärdigt sätt. Han skriver:

Vi måste komma ifrån tankefelet att vi inte kan vara världsförbättrare. För sanningen är att vi alla kan göra skillnad i det lilla och i det stora. Varje människa kan göra tillvaron lite ljusare eller mörkare.

ur Schindlers list

Det starkaste i boken är när Einhorn lyfter fram Oscar Schindler. I en nyckelscen i den svartvita filmen ”Schindlers list” ser den penninghungrige cynikern Schindler hur nazisterna brutalt tömmer ghettot i Krakow. Då plötsligt fokuserar bilden på en liten flicka, klädd i röd kappa mitt i det svartvita. Schindler tycks då se att varje människa i ghettot kan räddas eller gå under.

ur Schindlers list
ur Schindlers list

Under några följande få månader lyckas han rädda 1100 människor från döden. Ändå faller han vid avskedet från dem ner förkrossad över att han inte gjorde mer. Jag blev tvungen se om filmen men av helt annat än historiska skäl. Även upplevelsen av filmen blev en bidragande orsak till att jag skriver det här.

ur Schindlers list

Einhorns bok har bara 151 sidor. Det finns en anledning. Att många ska orka läsa hela boken och bli väckt till insikt och handling. Läs den du också!

Publicerat av

Börje Ström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *