Bo i Askersund

I tidningen Bo i Askersund som delats ut till alla hushåll nu i dagarna finns information från Askersunds kommun. Det handlar om utredningar, tankar om framtiden och vad som är på gång. Jag tycker att det finns anledning att kommentera tidningens innehåll.

I inledningen av tidningen berättas att vi har ställt oss bakom en ny Svealandsregion. Det är bara till viss del sant för det fanns ingen politisk enighet för det ställningstagandet. Från moderaterna och liberalernas sida så avslog vi regionbildandet i sin helhet. Vänsterpartiet och miljöpartiet var inte heller nöjda med den föreslagna regionen utan ville se ett annan gränsdragning. För Örebro Län och Askersunds kommun tycker jag av olika anledningar att förslaget är riktigt dåligt och man kan lite trött konstatera att man lagt ned rätt mycket tid på att prata om form i stället för innehåll. Ett intressantare uppdrag till de som arbetat med utredningen hade varit om konkreta förslag för hur man skulle lösa bristen på barnmorskor och läkare på t ex Askersunds vårdcentral. Men nu har ju arbetet med storregionen havererat, kanske borde man från Askersunds kommuns håll haft örat lite mer mot marken innan pressläggning.

Satsningen på E-sport är kul. Extra roligt var det att se att när de elever som inte var inbjudna till den presskonferens som var till för deras skull äntligen fick komma in i Sjöängens foajé, den som de varit utelåsta ifrån. På några minuter fylldes foajén med 3-400 barn som stod knäpptysta och följde det som hände. Invigningen med Charlotte Perelli var bra men för mig var det här ögonblicket större. Gåshud.

Rönneshytta skola, Hammars skola, Närlundaskolan, Åsbro skola. Investeringsbehoven är stora. Jag tror inte att 150 miljoner räcker. Rivningen och nedskrivning av Sjöängsskolan innebär kostnader på 11 miljoner. Det är fortfarande en otroligt dålig idé att riva Sjöängsskolan, fattat beslut eller ej. Ingenting är finansierat. Att behålla Sjöängsskolan hade varit ett 2B-alternativ, billigare och bättre.

Det är roligt att det finns intresse för att bo i Askersund. Jag trivs här.

Nytt vård- och omsorgsboende. Inga beslut är fattade, ändå så skriver Askersunds kommun som om det vore ett faktum. Jag är tveksam till det konkreta förslaget. Som vanligt i vår kommun så har man inte tagit fram miniräknaren förrän efter ett tag. Flera år har gått och vi sitter och diskuterar en lösning som vi direkt kan se att vi inte har råd med i stället för att samtidigt ha tagit fram fler alternativ. Och likt en god kamrer välja det alternativ som ger mest valuta för pengarna eller som i alla fall inte innebär att man gör konkurs i slutändan.

Visst ska vi genomföra det vi måste men det är dumt att göra det på det dyraste sättet. Men det är lätt att vara frikostig med andras pengar.

Publicerat av

Caroline Dieker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *