Vi måste ha råd med både äldreboenden och skolor

Kommentar till Ebbe Nyströms insändare i NA 13/3.

Askersunds kommun. Skulder 400 miljoner, borgensåtaganden 400 miljoner, pensionsskuld 200 miljoner. En miljard i skulder och åtaganden.

Investeringsbehov i skolor 100 miljoner, idrottshall 35 miljoner, simhall 70 miljoner, äldreboende 300 miljoner. 600 miljoner i behov. Minst.

Vi vet inte ännu hur mycket Kommuninvest kommer vilja låna ut till oss men under våren kommer vi få veta det. Ebbe Nyström har i NA 13/3 inte fel, givetvis är det så att Länsgården finns med i bilden för att vi gör bedömningen att vi inte har tillräckligt stark ekonomi för att få låna mer pengar. Givetvis kommer det göra att vi kommer att sitta i knät på landstinget. Givetvis kommer de att vilja tjäna pengar på sin investering. Givetvis är det skattebetalarna som får betala merkostnaden.

När ekonomin ser ut som det gör måste man fatta varje beslut med omsorg, har vi råd, har vi ett tillräckligt bra beslutsunderlag och vilka är våra alternativ?

Därför ville vi inte riva Sjöängsskolan, för det kostar mindre att betala 50 miljoner för att renovera en skola än att bygga nya skollokaler för 100 miljoner. Därför vill vi inte att man flyttar förskolan i Lunnagården till Hammars skola för 25 miljoner. Därför vill vi använda äldreboenden som fungerar i stället för att bygga allt nytt för det kostar 100 miljoner mindre. För om ekonomin är tuff så måste man prioritera. Totalt är det investeringar för 175 miljoner som vi inte måste göra.

Men om pengarna ändå ska användas så lägger vi hellre 25 miljoner på att bygga en ny idrottshall än att flytta en förskola i Hammar. Och om pengarna ändå ska användas så lägger vi hellre 100 miljoner på att bygga både idrottshall och simhall istället för att bygga nya äldreboendeplatser som vi inte måste bygga. Och om pengarna ändå ska användas så lägger vi hellre 50 miljoner på att underhålla våra andra fastigheter så att de inte förfaller i stället för att riva en skola som inte behövde rivas.

Mitt mål som politiker är att få pengarna att räcka till så mycket som möjligt. Jag tror att det är det bästa för både vår personal och våra skattebetalare. Det saknas inte kompetens i Askersunds kommun, det som saknas är de styrande politikernas sinne för god ekonomi och nödvändiga prioriteringar.

En majoritet i kommunfullmäktige beslutar om hur pengarna ska användas, hur mycket vi får låna vet vi inte än, men vi vet att om en majoritet i kommunfullmäktige hela tiden väljer det dyraste alternativet då är det mycket som aldrig kommer bli genomfört. Tänk på det nästa gång ni Askersundare saknar en idrottshall eller simhall att gå till.

Publicerat av

Caroline Dieker

2 reaktioner på ”Vi måste ha råd med både äldreboenden och skolor”

  1. Det viktigaste är väl att ta emot så många invandrare som möjligt, eller hur? Då saknas det inte pengar, minsann.

    1. Det är rimligt att vi tar emot människor i Sverige som har behov av asyl. Det är orimligt att vi har ett bidragssystem som gör att människor inte söker asyl i andra länder för att man kan leva här utan att behöva arbeta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *