Deras historia handlar om yttrandefrihet och demokrati

Johan Persson och Martin Schibbye vid presskonferensen tidigare i dag. Foto: Scanpix

En dryg halvtimme in i presskonferensen med Johan Persson och Martin Schibbye känns skildringen nästan overklig.

Deras berättelse handlar om dagarna i öknen efter att de skottskadats och tagits tillfånga av etiopiska säkerhetsstyrkor. En märklig filminspelning ägde rum. Fejkad men ur deras perspektiv absolut på liv eller död.

Soldater utklädda till motståndsmän, arrangerade attacker, skott i luften och omtagna scener. På kvällarna ringde regionpresidenten och sa att han inte var nöjd med de båda svenskarnas rollprestation.

De förväntades spela ångerfulla och erkänna mer. Vad är oklart. Filmerna presenterades sedan som bevis under rättegången. Som även den visar sig vara ett regisserat skådespel.

I öknen blev situationen alltmer pressad. Till slut utsattes de två för fingerade avrättningar.

Enda gången Martin Schibbye gråter under presskonferensen är när han och Johan Persson berättar om de där dagarna innan svensk ambassadpersonal fick kontakt med dem.

Självklart är det en befrielse att två svenska journalister efter 14 månader släppts ur fängelset. Att vägen dit kantats av eftergifter är förståligt. De hade att välja på att sitta kvar på obestämd tid eller ta sig ut och själva kunna berätta om förhållandena i det etiopiska fängelset. Sannolikt är det så.

Alltför många medfångar sitter kvar inspärrade just för att de är journalister eller för sitt politiska engagemang.

I all glädje över svenskarnas hemkomst finns anledning att komma ihåg just det. Historien om Martin Schibbye och Johan Persson handlar ytterst om yttrandefrihet och demokrati.

Att diktaturer är beredda till vad som helst för att stoppa obehagliga sanningar är känt sedan gammalt. Det beklagliga är att den filmfars som etiopiska regimen spelade upp i öknen kan ha lyckats som skrämseltaktik.

Inte nog med att Johan Persson och Martin Schibbye dömdes i en skenprocess. De övergrepp som begås på oljefälten i Ogadenprovinsen – med svenska affärsintressen – riskerar att ske ännu mer i skymundan.

Låt oss hoppas att det inte blir så.

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

En kommentar till “Deras historia handlar om yttrandefrihet och demokrati”

  1. Instämmer! Hoppas granskningen fortsätter! Human Rights Watch, Christian Aid, FN:s rapportörer, Amnesty os.v kan inte alla ha helt fel….de har lämnat samstämmiga rapporter som nonchaleras av Bildt & Lundin. Skandal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *