Vi stärktes i arbetet med att granska

Förra året hotades en av ÖP:s journalister. För att fullgöra sitt jobb som kriminalreporter bevakade han en rättegång i Östersund. Målet handlade om grov misshandel, misstankar om att kopplingar till organiserad brottslighet fanns.

Reportern hotades i förtäckta ordalag men på ett sätt som var svårt att misstolka. Mannen som framfört hotet dömdes senare för olaga hot. Fallet är överklagat till hovrätten.

Sedan journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson släppts ur etiopiskt fängelse har det uppstått en debatt som går ut på att ”de har sig själva att skylla”. Bland annat avspeglar den sig i en insändare i ÖP med rubriken ”Står journalister över lagen”.

Samtidigt ifrågasätts varför vi i media engagerat oss så starkt i deras öde, medan många andra svenskar sitter dömda i fängelser runt om i världen. Jag kan förstå om mottagandet efter frigivandet, med direktbevakning och applåder på presskonferensen, skapar osäkerhet om mediernas roll.

Möjligen är det hela ett tecken på att vi mitt i välfärdstryggheten tappat lite av förståelsen för de grundläggande värdena i pressfrihet och yttrandefriheten.

När ÖP:s reporter konfronterar misstänkt kriminella MC-gäng utsätter han sig för en risk. Samtidigt: om han inte gjorde det skulle vi inte kunna rapportera om ett rättsfall av stort allmänintresse. Många reportrar runt om i landet kan vittna om hotelser när de skrivit om grov organiserad brottslighet.

Martin Schibbye och Johan Persson tog medvetet stora risker i Ogadenprovinsen men både de och deras uppdragsgivare ansåg det uppenbarligen nödvändigt för att granska oljebolagens exploatering där.

Om inte journalister utsatte sig för personliga risker skulle vi veta lite om civila offer i  inbördeskrigets Syrien.

En avgörande fråga är hur samhället ställer upp och försvarar reportrar och fotografer som i sin yrkesroll hamnar i utsatta situationer. Som ett mått på hur starkt pressfriheten värderas.

I fallet med ÖP:s reporter ledde det till en rättsprocess där det faktum att hotet riktades mot media var en avgörande del. Hur det än går i hovrätten stärkte det ÖP:s redaktion i vårt arbete med att granska och bevaka.

När Martin Schibbye och Johan Persson fängslades i Etiopien uppstod tveksamhet ifall svenska regeringen betraktade de gripna svenskarna som journalister eller turister som trotsat utrikesdepartementets råd för turistresande. Med andra ord ”ansågs som ett vanligt konsulärt ärende”.

Trots att Schibbye och Persson dömdes av etiopisk domstol i en riggad rättegång med fejkade bevis finns nu i efterhand inga planer på kraftfulla protester mot regimen där.

Mediernas engagemang  handlar inte om att journalister ska ha en gräddfil i det juridiska systemet. Om det blir allmänhetens slutsats har vi misslyckats med att förklara det väsentliga: Att ingen får sväva på målet när det gäller ett rakryggat försvar av pressfriheten. Vare sig det handlar om rättegångar i Östersund eller övergrepp i Etiopien.

Uppstår osäkerhet på den punkten är det självklart att reagera. Och fler borde vara oroade.

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

En kommentar till “Vi stärktes i arbetet med att granska”

  1. Det är ynkligt av media i Sverige att inte kunna/våga belysa denna historia från minst två håll. På nätet finns en film från dessa ’fantastiska” pojkar när det med helt egna ord talar om lots of wapons! Är den också riggad…annars så har sonen till en före detta LRF ordf. skrivit det bästa om denna unkna story! Gåggla Schibbye Hackelius!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *