Hela kapitlet om Maths O

Förra helgen avled företagaren Maths O Sundqvist. Nu skrivs ett nytt kapitel om hans upp och nedgång som finansman. I sin memoarbok ”Mina tre liv” ger Dan Olofsson, barndomsvän med Maths O Sundqvist, sin bild av vad som hände när banken Carnegie tog över Sundqvist företag.

”Ett av statens största ekonomiska övergrepp på en enskild familj” skriver Dan Olofsson.  ÖP sammanfattade kritiken i en nyhetsartikel i tisdags, Bo Lundgren, direktör för Riksgälden, svarade att i ”affärer måste man hålla sig till vissa regler”.

ÖP har skrivit enormt mycket om Maths O Sundqvist genom åren. Hans affärer har granskats på olika sätt. Vi har berättat om hans intresse för sång och trav. När boken ”Kungen av Jämtland” kom för ett par år sedan blev debatten snabbt ganska hetsig. ÖP återgav då även några avsnitt ur boken.

Maths O Sundqvist byggde framgångsrikt upp ett företagsimperium. Något som vissa gånger krävde mycket hård hud och andra gånger omsorg. Han agerade som finansman och tog stora risker. Hans beslut påverkade utan tvekan länets utveckling.

Historien om Maths O kan berättas på olika sätt. Därför återger ÖP  hela kapitlet om Maths O Sundqvist ur Dan Olofssons bok i lördagstidningen

Var det personliga ansvar för att imperiet föll ihop slutar och vad som kan skyllas på banker och staten får eventuella utredningar klargöra, om det överhuvudtaget är möjligt.

Dan Olofsson, själv företagare och finansman, har sin bild av händelseförloppet klar, väl  medveten om att den kan avfärdas som en partsinlaga.

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *