Gärna mer nyheter från Norge

En skylt om ”cafe” annars ser huset helt igenbommat ut. Första huset på vänster sida efter gränsen var Grenserasten. I dag en byggnad man bara passerar men varje gång jag kör förbi tänker jag på morfar. Då var huset ett utflyktsmål värt många mil. Han tog med mig hit, för att köpa smör och socker som var billigt i Norge. Jag har ett vagt minne av rader av grå stickade koftor och mössor i affären.
Nu ligger köplador istället till höger om vägen och på svenska sidan av gränsen i Storlien.
Jag är på väg till journalistkonferens i Trondheim. Avsikten är att öka nyhetsflödet över gränsen.
Samma smala väg som alltid ner mot Meråker. En långsam långtradare ångar av svart rök. Svårt att köra förbi. Jag vet inte hur länge jag hört snacket om att ordna bättre kommunikationer, både vägen och framförallt järnvägen. Måste vara ett av de största politiska misslyckandena i regionen någonsin.
Nere vid E6 i Verdal stopp vid vägbygget, precis som förra gången. Jag tar av stora vägen och rullar in mot Trondheim. Nya vägar på gång även här. In mot stan. Den färglada raden av gamla trähus vid vattnet till vänster, ut mot fjorden det nya konferenshotellet. Bredvid glittrar kulörta lyktor på Rockheim, museet för norsk rock och pop som någon kom på att bygga som en enorm betonglåda ovanpå ett tomt hamnmagasin. Kör helt fel och kryssar fram mellan grävskopor och grushögar bakvägen till konferensen. Här i hamnen växer en ny stadsdel upp. Arkitekturen är enbart häftig.
Upplevelsen är likadan varje gång jag kör in i Trondheim. Jag tänker att: oj här har det hänt något nytt.
Slutsatsen är att konferensen egentligen är onödig. Enbart resan hit säger att här finns nyheter vi borde berätta mer om för ÖP:s läsare. Trondheimsregionen växer så det knakar. Måste vara ett av de mest expansiva områdena i Norden, 26 mil från Östersund. Ett exempel är att utvecklingen skulle bromsas om det inte var för en omfattande invandring.
Som lokaltidning är det lätt att ibland bli lite hemmablind. Inte minst för att det är enlighet med de flesta läsares förväntningar att vara just det.
På ÖP brukar vi byta webb-TV inslag med Adressaavisa. Om jag ska vara lite sjäkvkritisk är nog utvecklingen i Tröndelag skäl för att utvidga perspektivet och nyhetsbevakningen. Alldeles oavsett haveriet med taskiga kommuniationer borde den heta marknaden här ha stor betydelse för länets utvecklingsmöjligheter.
Det finns mer att berätta om. Utöver det lätt nostalgiska med lusekofter och att nu åker köpglada norrmän åt vårt håll.
Om vi bara håller oss till själva nationsgränsen och EU-gränsen handlar den om betydligt mer än att handeln bytt riktning. Olika synsätt på vindkraft och rovdjur och om du är egenföretagare som vill köra din grävmaskin till ett jobb på andra sidan, dyrbar krånglig byråkrati.
Så har du nyhetstips eller egna erfarenheter, på gott eller ont, om utbytet mellan Tröndelag och Jämtland får du gärna mejla mig eller [email protected]

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

3 reaktioner till “Gärna mer nyheter från Norge”

 1. Äntligen en reporter som börjar förstå vidden av den extrema expansion som sker i bl.a Tröndelag.
  Vet inte, men kanske var 30:e yrkesman inom byggverksamhet i Jämtland jobbar i Norge !? och lever den största delen av arbetsåret där.
  Det vore på sin plats att beskriva vardagen för människorna där (Norrmän och Svenskar) och inte bara rapportera om översvämningskatastrofer och olyckor.
  Det är hela tiden fokus på Söder-Norr perspektiv i svensk press.
  Adressavisa (Tröndelags största tidning) har lite då och då uppföljning och korta artiklar om läsvärt i Jämtland.
  Följer med spänning fortsättningen.

 2. Den andra lokaltidningen (som du har jobbat på en gång i tiden) hade ju för länge sedan en utrikeskorrespondent i Tröndelag i form av Åke Nord. Ingen idé som är värd att ta upp igen?

 3. Det är generellt ett stort problem för oss i Jämtland att fokus ligger österut och söderut, när vi i själva verket skulle ha bäst utvecklingsmöjligheter om vi vänder oss västerut.

  I Trondheim finns norra Europas modernaste sjukhus. Halva avståndet jämfört med Umeå. Varför använder vi oss inte av den möjligheten?

  I Trondheim finna många universitetsutbildningar som i Sverige endast finns i Umeå eller söderut. Varför studerar så få jämtar i Trondheim när det är så mycket närmare?

  Jobben finns där, turisterna finns där. Vi måste bara lära oss att ”tänka bort” att det finns en gräns mellan Jämtland och Tröndelag. Där har media ett stort ansvar.

  Vill vi ta chansen nu när den finns? Eller vill vi fortsätta fokusera på Sundsvall, Umeå och Stockholm? Regioner som ligger längre bort och har betydligt lägre tillväxt än vår närmaste granne.

  Hoppas ÖP börjar ta upp detta problem. Våra politiker verkar inte våga diskutera frågan. Tex har ingen av landstingspolitikerna pratat om möjligheten till vård i Norge. Varför?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *