Gör tummen upp – nominera till Slutgnälltpriset

Kommer du ihåg ”tummen upp”. ÖP:s redaktionella satsning för ett år sedan.

Serien handlade om hot och möjligheter för Östersund och länet. Programförklaringen löd:

”I en stad i Norrlands inland som vill öka sin befolkning behöver debatten komma vidare. Den måste gå från gnäll till konkreta idéer och handlingskraft.”

Artiklarna första lördagen handlade om befolkningsutvecklingen. Samtidigt sjösatte vi en chatt där över 200 inlägg gjordes första dagen. Chatten hölls igång hela tiden under de tre veckor som Slutgnällt pågick.

Totalt kom nästan 700 debattinlägg och tips, en del av dessa gick redaktionen vidare med. Det blev egna uppföljningar, nyheter eller intervjuer under seriens gång. Specialsajten Slutgnällt hade ett par tusen dagliga läsare, artiklarna fyllde 45 sidor i tidningen och ÖP sände direkt från ett kommunfullmäktigemöte. Alltsammans för att bidra till diskussionen om framtidsfrågorna. Och försöka göra det i en slags konstuktiv anda.

Tummen skulle symbolisera framåtanda. Samtidigt andas den, ja vad vet jag. 1970-talet…Det fanns faktiskt en tanke med att vara lite retro, utan att titta bakåt blir det svårt att förstå vad som händer framåt. Ungefär så.

Jag kan väl erkänna att det var inte helt enkelt att som nyhetsredaktion lansera en artikelserie med temat Slutgnällt, symboliserad av en upptumme. Det är ju lätt att hävda att medierna bidrar till ett trist debattklimat. Därför stramade vi även åt nivån på inlägg och artikelkommentarer för att komma bort från en del okonstuktivt ”gnäll”.

Rätt eller inte. Svårt att säga. Jag är ändå glad över att vi gjorde satsningen. Många engagerade sig i Slutgnällt, den debattarena som uppstod under några veckor för att brett diskutera något vi på redaktionen tycker är mycket angeläget.

Slutpunkt för Slutgnällt version 1 blev att Slutgnälltpriset gick till Marcus Byman 22 år. Här kan du läsa mer om hans arbete med Mötesplats Oviken, ett konkret exempel på vad framtidstro kan betyda.

Slutgnälltpriset är också ett bestående resultat av ÖP:s satsning. Den 16 november tänker vi dela ut det på nytt till någon som ”som har konkreta idéer för hur det här ska bli bästa platsen att leva på.”

Klicka här och föreslå kandidater

 

 

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *