Askan skyfflas ut i floden

20121218-215910.jpg

Lukten av en rök blir starkare. Fet och stickande. Som av sur ved.
Och i floden letar barn efter pengar och värdesaker.
Här pågår livets kretslopp. Hinduismens viktigaste plats i Nepal, templet Pashupatinath och den otroligt nedsmutsade floden Bagmati.
Ett valv leder in på en gård inramad av låga hus i rött tegel. I mitten av gården en hög byggnad prydd med böneflaggor i gult, rött och blått. Ett tempel som används som ålderdomshem. Här bor 236 äldre i små rum, mest som gluggar in i tegellängorna. En enkel brits och några husföremål är vad som ryms.
Ett anslag på väggen berättar om reglerna. Utöva religionen, regelbundna bönestunder obligatoriska.
Här lagas mat över öppen eld, man pratar och handarbetar. Några mediterar eller ber. En gemenskap. Ett eftersträvansvärt boende i Kathmandu, att få avsluta livet nära sina gudar.
För att förstå måste man ta in röken.
Vi går ut genom valvet. Tar några steg längs en stenlagd gång och till höger in genom nästa passage, återigen röda tegelväggar. Så ett par trappsteg upp på en avsats intill Bagmati. Nedanför avsatsen pågår kremeringarna.
På bryggor ut i floden bränner de sina döda. Eldar flammar på fem, sex olika ställen. Varje kremering tar tre timmar. Fullt öppet bland tempelbesökare och turister.
Det är härifrån röken som sveper in äver ålderdomshemmet kommer. Med sitt påträngande innehåll.
Att besöka Pashupatinath betyder att frågor om hur vi ser på döden ofrånkomligen ställs. Hemma igen hör jag nyheten om att alltfler söker tillstånd för att sprida aska efter avlidna utanför kyrkogårdarna, men att det saknas kontroll av hur reglerna efterlevs. Vilket förutsätts vara ett problem..
När eldarna brunnit på Bagmatis strand skyfflas askan rakt ut i det heligaste av vatten. Bland sopor, trädgrenar, annat bråte och en lerfärgad sörja. I vattnet nedanför leker barn, eller letar efter pengar med hjälp av träkäppar där en magnet fästs i ena änden.
Obehaget av att fotografera släpper.
Kanske är det på grund av stämningen jag upplever under det korta besöket hos de äldre. Så hoppfull, inte som ett slutskede. Utan som nästa steg på vägen mot floden.

20121218-220132.jpg

20121218-220226.jpg

20121218-220245.jpg

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *