”Lite hederligt svenskt främlingshat”

Gröt och söt, docka eller en socka. Kan det vara en slips…som rimmar på tips.
Julklappsrim är en gammal tradition. Radion brukar köra rimverkstad dan före dan, alltid ett fullständigt oförargligt program.
Jag har nog aldrig läst ett julrim som det ÖP publicerar idag. Det är långt och rimorden kränger sig fram genom texten som ett tåg på väg att spåra ur, men som tillslut lyckas hålla sig kvar på rälsen. Det är ett julrim som utnyttjar humorn som vapen och drar ironin till sin spets.
Fruktansvärt roligt att läsa. Samtidigt fruktansvärt allvarligt.
Det är skrivet av ÖP:s Stefan Nolervik.
Samma vecka som Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg i en skrämmande krönika öppet berättar om hur hon förföljs av näthatet och fått dödshot när tidningen granskar främlingsfientliga sajter.
Och alla näthot får pressombudsmannen att kräva strängare lagar mot grovt förtal.
…fick Stefan nog av inskränktheten och började rimma:
”Ett koncentrat av lite hederligt svenskt främlingshat.
Vårt reservat är en superstat”, skrev han inspirerad av förslaget att göra Jämtland till ett ursvenskt reservat. Framfört av en SD-politiker i ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt.
Så här när julhelgen börjar är det en glädje att kunna publicera Stefans text, även om rimorden haltar ibland. Javisst den är hårdvinklad och fylld av ironi. Den kommer säkert få stormklockan att dåna igång de främlingsfientliga krafterna, men vi är beredda att ta den smällen.
Det är viktigare att ta striden och kunna säga: Lyft blicken, se vad som håller på att hända i ett perifert och glest befolkat hörn av världen.
Det är just precis så jag tolkar Stefans träffsäkra text.
Sverigedemokraternas företrädare förklarade sig med att formuleringen om svenskreservat var ett skämt. ÖP:s julrim kan locka till skratt men avsikten är absolut inte att skämta bort någonting. Bakom ligger fullaste allvar.
God Jul och läs med eftertanke!

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

2 reaktioner till “”Lite hederligt svenskt främlingshat””

 1. Jag undrar om medarbetarna på ÖP varje morgon tvingas in på ”åsiktsredaktionen”, för att likt vilken maranatasekt som helst höra de rättroendes version av ”sanningen”.

  ÖP: s (genom dig), och Nolerviks politiskt korrekta rimramsa får prägel av en skenheligs trosbekännelse när man tar del av den senares reflektioner på sin hemsida och blogg.

  Där handlar det om nationalromantik, nostalgi och hembygdsgårdar. Det är älgjaktlaget, ursvenska traditioner och cermonier, samt kärleksfulla återblickar till ett svunnet socioekonomiskt homogent Sverige.

  Det är tjusiga bilder på lokalpatriotiska fenomen och monument och redovisningar av lokala hjältar och händelser.

  Där beskrivs hembygden och deras bosättare, dess kulturhistoria och de stordåd som presterats.

  Om det inte är ett genuint traditionellt ”Svenskreservat” som så kärleksfullt framställs, då undrar jag hur beskrivningen av ett sådant skiljer sig från Nolerviks idealiserade bild av sin egen hemmiljö?

  Från Redaktör Lindbergs närmaste omgivningar kan man inte heller rapportera om någon vidare integration av varken flyktingar eller invandrare. Även det kan beskrivas som ett ”Svenskreservat”, betraktat med ögon från sådana som bor i mera invandrartäta områden.

  Åter igen. Det är lätt att vara rättfärdig och framställa sig som ädel, tolerant och generös humanist när man själv kan sitta väl avgränsad under andra livsvillkor.

  1. En text kan alltid tolkas på olika sätt, beroende på vilka utgångspunkter läsaren har.
   Ironi kan lätt missförstås, medvetet eller omedvetet.
   Att utifrån ÖP:s lördagsrim dra slutsatsen att redaktionen är en slags sektliknande organisation eller att Stefan Nolerviks journalistik bygger på någon form av nationalromantiska värderingar, det är att dra slutsatser långt utöver det rimliga.
   Däremot har skribenten rätt på en punkt. Jämtland har inte kommit lika långt i den mångkulturella utvecklingen jämfört med andra delar av landet. Vilket förstås är en brist.
   Möjligen är det förklaringen till att sverigedemokratiska förslag som att bilda ett ”svenskreservat”, vilket var utgångspunkten för ÖP:s text, kan dyka upp just här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *