Hur kan Zlatans mål inte vara årets prestation?

Zlatan kanske inte dyker upp på idrottsgalan i morgon kväll. Jag kan förstå om hans motivation att delta inte är hundraprocentig. Han växte upp i utkanten av idrottsrörelsen, i Rosengård. Och försvann tidigt ut i Europa för att bygga upp sitt universum.
Han borde vara självskriven för att ta storslam. Jerringpriset och utmärkelsen årets manlige idrottare, något annat efter förra årets säsong skulle vara orättvist.
Jag har vevat klippet med Zlatans fjärde mål mot England många gånger i datorn. Sedan han i nya nationalarenan, av alla arenor, redan gjort Sveriges tre tidigare mål i matchen.
Så i 90 minuten avlossar han sin perfekt avvägda cykelspark. På volley och med ryggen mot målet. Från 25 meter, en lobb som ramlar ner med god marginal under ribban men onåbar i Englands mål.
En turpark. Nej, en fullträff när en fotbollsvirituos i världsklass är som bäst att se. Oehört vackert, ett osannolikt ögonblick. Ett sådant som får en att stanna upp och tänka till.
Det intressanta är inte själva sparken utan vad som rörde sig i huvudet på Zlatan under den bråkdel av en sekund när han bestämde sig för att göra det otänkbara, kunde förbereda sig och sedan genomföra konststycket med sådan precision. Alla andra spelare på planen – och de flesta andra fotbollsplaner – hade gjort det förväntade och inövade. Tagit ner bollen, drivit den ner mot kortlinjen och försökt runda försvaret. Görs sannolikhetsberäkningar på den spelsituationen så är väl hörna mest troligt som utfall.
Hur Zlatan inte kan vara nominerad till priset för årets prestation efter sin match mot England är obegripligt. Att prisjuryn istället valt att nominera hela fotbollslandslaget luktar internpolitik lång väg.
Ett landslag som när det stod inför årets viktigaste uppgift, öppningsmatchen mot Ukraina i EM, uppträdde som en skock förvirrade får.
Ansvaret faller tungt på förbundskapten Erik Hamre’n. Det hade varit otroligt spännande att sumera ett idrottsår ifall en annan av galans självskrivna pristagare – världens bästa fotbollstränare Pia Sundhage – hade stått på Hamre’ns plats i EM, men det är väl en annan historia. Om någon idrottspotentat har modet att berätta den återstår att se.
Zlatan anses inte ha gjort årets prestation. Kan det vara för att en kille från Rosengård med rötterna på Balkan aldrig fullt ut kommer bli accepterad i en så traditionstyngd folkrörelse. Otänkbara tanke.
Om Zlatan stuntar i att komma på svensk idrotts firmafest så är han förlåten.

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *