Lätt att byta till E-tidningen i Lillsjöhögen?

En marskväll i Lillsjöhögen tre mil utanför Östersund. Det lyste inbjudande från fönstren i bygdegården Furustrand. Ett 50-tal bybor, unga och gamla, hade mött upp. Vi var där från både ÖP och LT.

Efter kaffet skulle de prata om den historiska Pilgrimsleden. Vi ville prata om tidningshistoria, och kanske fanns ett svar på den nästan existentiella frågan om papperstidningens död där i Furustrand.

Mötet som vi bjudit in till handlade om tidningen i datorplattan, som E-tidning. Hur lätt eller svårt är det att börja läsa ÖP i en datorplatta när du är van vid pappret? Var frågan vi ville ha svar på.

Vi kallar det hela projekt Lillsjöhögen. 140 prenumeranter erbjöds E-tidningen istället för att få tidningen i pappersform sent på eftermiddagen i brevlådan.

ÖP som E-tidning levereras varje morgon vid fyratiden och är en exakt kopia av papperstidningen. Enklast läser man den i en datorplatta (typ Ipad) men den funkar även bra på en vanlig dator.

Fördelarna för ÖP:s läsare i Lillsjöhögen och Bringåsenområdet var uppenbara. De får tidningen på morgonen. Dessutom billigare, en E-tidningsprenumeration kostar cirka en hundralapp per månad. För oss innebär det fördelen att vi slipper betala tryckkostnaden och utkörningen av papperstidningen.

I själva projektet kryddades erbjudandet med en bra rabatt på datorplattan för de som valde att byta från papper till E-tidningen under minst ett år.

Nackdelen är förstås att tvingas bryta vanan att läsa ÖP som papperstidning? Om upplevelsen av ÖP är så starkt förknippad med själva pappret att det känns som en alltför stor omställning? Kort sagt hur stark är vanans makt?

På mötet i bygdegården fanns en del av svaret. De som testat E-tidningen berättade att övergången var lättare än de tänkt sig. Dragkampen om vem som skulle ha ”plattan” först hade brutit ut, åtminstone över ett köksbord. .

”Jag går upp direkt på morgonen för att hinna läsa tidningen före frugan”, var en reaktion. En annan upptäckten av fördelarna med att använda datorplatta för surfande på nätet i största allmänhet.

Nu när vi försöker sammanfatta projekt Lillsjöhögen visar siffrorna lite både och..på tveksamhet och möjligheter. Ungefär 15 procent av prenumeranterna nappade på erbjudandet och har bytt från papper till E-tidning. Vi har också fått några nya prenumeranter.

Det handlar om små tal men försöksprojektet ger nog ändå en fingervisning.

Även om kopplingen till ÖP på papper är stark kan det vara en bra idé att testa, man kan bli positivt överraskad. Det är lättare än många kanske tror att byta till en elektronisk papperstidning.

Slutsatsen som vi dragit är att E-tidningen behöver utvecklas mer som digital produkt, med möjlighet till nedladdning, delning av artiklar, länkar, webb-TV och annat. Där finns vår utmaning.

Din som läsare är som sagt att våga testa. Som någon sa i Lillsjöhögen: ”Det är en helt ny upplevelse att kunna läsa tidningen direkt på morgonen.”

Svaret på frågan om papprets död är som alltid: Att det är betydligt överdrivet.

Här kan du testa ÖP:s E-tidning.

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *