Vad ska vi ha SVT till utan vinter-OS?

Jag känner fortfarande rysningar i kroppen när jag tänker på Johan Olssons ensamåkning mot guldet i femmilen på skid-VM i vintras. Ser TV-bilderna med den jagande klungan bakom. Olssons kamp för att hålla undan i 3,5 mils jakt föreföll dömd att misslyckas. I varje ny bildvinkel på TV-skärmen spanade jag efter minsta tecken på förändring i scenariot. Hade avståndet växt med någon sekund eller minskat. Hade stinget i blicken hos de jagande möjligen mattats en aning? För varje avklarad jättebacke växte förhoppningen om att det kanske var möjligt för Johan Olsson att hålla guldpositionen ända in i mål. Ett nästan overkligt drama! När hade någon kunnat klämma in ett reklamavbrott under den femmilen undrar jag.
Om jag var annonsör skulle jag starkt ifrågasätta nyttan av reklampengarna. Annonsera för skruvdragare men bli företaget utsatt för folkets vrede. Olssons avgörande guldryck kom aldrig i bild, en verktygshandlare snodde bilden…Risken för den totala ilska borde avskräcka.
Skidor och vinter-OS ligger i folksjälen. Därför kommer säkert jag och många andra göra som Viasat och mediejätten MTG räknat ut. Köpa ett inlogg till någon av deras OS-kanaler.
Vi kommer bli galna över reklamen men svälja förtreten.
I veckan presenterade Viasat sitt OS-paket, med sändningar i olika kanaler och köperbjudanden. Tillsammans med ett team av sportreportrar och tidigare idrottsstjärnor som ska bevaka Sotchi OS.
Säkert blir det en bra TV-OS trots allt, kanske kan man köpa in sig reklamfritt..?
Att Viasat köpt vinter-OS har varit klart i flera år.
Nyheten om de kraschade förhandlingarna om sändningsrätt mellan Viasat och SVT kom lägligt (läckt?) i början av veckan, strax före lanseringen.
Mest kan man fundera på hur Sveriges Television ser på sin roll som public service i den här historien. Efter att ha varit den självklara kanalen som berättat för svenska folket om Olsson och alla andra OS-hjältar genom åren. Hur hamnade folkets eget tv-företag i ett sista-minuten-chicken-race om ackrediteringar och frågor om man ens har rätt att visa korta nyhetsklipp?
Tvånget att betala TV-licens är enligt en dom som nyligen inte bara kopplat till TV-apparater utan även datorer. Slutsatsen blir att licenskravet gäller för i stort sett alla medborgare.
Då vill det till att SVT använder sina resurser för att uppfattas just som en TV för alla.
Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket, heter det. Kanske är det så. En osäkerhet om vad som är kärnan i publik service leder till oklara prioriteringar.
Fri television borde ha tillräckligt med muskler för att stå pall på marknaden för sporträttigheter när det gäller, på riktigt.

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

En kommentar till “Vad ska vi ha SVT till utan vinter-OS?”

  1. En fråga:
    Har du boxer??
    Grattis, då har du oftast dessa kanaler som OS kommer att sändas i, bor du dessutom i hyreshus, ingår samma kanaler i hyran.
    Så, inte kommer Sverige att gå under bara för att man Viasat köpt rättigheterna, dessutom, P4 kommer att sända 12 timmar varje dag.
    Sport törstande svenskar, kommer nog inte att dö, tro mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *