Fotbolls-VM byggs med livet som insats

Elkontakterna hänger löst dinglande i kablar ut från väggarna. Stolarna är av rostig metall. Det är svårt att tro att man befinner sig i avgångshallen på Kathmandus internationella flygplats. Hallen är proppfull av nepalesiska gästarbetare, de flesta med matboxar som handbagage. Utanför på plattan står en rad glänsande plan med välkända flygbolagslogotyper på stjärtvingarna uppställda. Två olika världar som möts.

Det finns ett skäl till att trafiken mellan Kathmandu och arabländerna vid Persiska viken är så tät.

Vi bordar Qatar Airways till Doha. Planet är fyllt till sista plats. Nepal förser oljeländernas maskineri med arbetskraft. Qatar är ett av världens rikaste länder, Nepal ett av de fattigaste.

För arbetarna här på planet är jobb långt hemifrån under långa tider en av få möjligheter att försörja sig och sina familjer. För ekonomin i Nepal betyder strömmen av lönepengar från de välmående oljeländerna ett uppsving när konsumtionen ökar.

Samtidigt förlamas mycket av den utveckling som skulle kunna vara möjlig i Nepal av politisk korruption. Även den ökande i takt med att ekonomin växer.

Detta sagt som en bakgrund. Jag funderar idag på mina medpassagerare i planet från Kathmandu. Nu när fotbolls-VM är som hetast här hemma.

Jag undrar över vilka arbetsvillkor männen från Nepal möttes av när de kom fram till Doha. Den engelska tidningen theguardian slog larm i september. Om dödsfall bland nepalesiska gästarbetare under bygget av anläggningarna där fotbolls-VM spelas 2022. Människorättsorganisationer hävdade att ett sjuttiotal arbetare dött. Av sina skador efter olyckor på grund obefintlig säkerhet på byggarbetsplatserna. Eller till följd av att de tvingats arbeta så hårt under långa pass i den extrema hettan att kroppsfunktionerna helt enkelt slogs ut.

Två världar som möts. Qatar bygger för ett världsmästerskap i fotboll, en sport där miljonerna tycks rulla oavbrutet över spelare, klubbar och förbund.

De som bygger, med sina händer, kroppar och liv, får inte ens ut sina löner. Igår kom en ny rapport från Amnesty international som avslöjade ett par tusen skadefall bland gästarbetarna och flera månader med uteblivna löner.

Internationella fotbollförbundets Sepp Blatter beklagade för någon månad sedan det hela, men verkade för övrigt mest strunta i hur Qatar bygger sina VM-anläggningar.

Samtidigt – och här följer det mest absurda i hela historien – pågår en helt annan debatt inom fotbollen. Krav på att flytta VM i Qatar till en annan tid på året grund av hettan. Det internationella spelarfacket uppmanar till bojkott om VM spelas under sommaren och förbundets egna läkare är oroliga för spelarnas och publikens – inte gästarbetarnas – medicinska säkerhet när temperaturen närmar sig 45-50 graders hetta.

Lösningen sägs vara enorma klimatanläggningar som installeras på arenorna. Av vem?

Tilläggas kan att Zlatans klubb, Paris Saint-Germain, ägs av ett investmentbolag från Qatar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *