Hudiksvalls tidning utsatt för SvP-aktion

Ingången till Hudiksvalls tidning spärrades av ett blågult band i morse. På en skylt intill avspärrningen stod att läsa:

”STOPP! Denna byggnad har blivit förseglad av blågula band på grund av den svenskfientliga propaganda som sprids härifrån”.

Budskapet var undertecknat av det nynazistiska Svenskarnas Parti (SvP). Hudiksvalls tidning berättar mer om händelsen. Chefredaktören Gunilla Kindstrand tror att aktionen från SvP kan hänga samman med en granskning tidningen gjort av Sverigedemokraternas (SD) beteende på nätet.

– Det kan tyckas vara oförargliga demonstrationer, men de berättar tydligt om vilket sorts samhälle de här krafterna vill ha: ingen öppen debatt, inga granskningar, inget offentligt samtal om det gemensamma, säger hon om SvP:s avspärrning.

Många andra lokaltidningar utsattes igår för liknande aktioner. Även ingångar till kommunhus, i till exempel Hudiksvall,  spärrades av blågula band.

”SvP försöker skrämma till tystnad” skriver Daniel Nordström, chefredaktör på Arbetarbladet i Gävle i sin blogg. Daniel Nordström har tidigare ingående följt SvP:s agerande och förklarar bland annat i Medievärlden varför han stoppade en debattartikel från SvP eftersom han inte tänker tillåta nazistisk propaganda i Arbetarbladet.

Svenskarnas Parti använder ord som ”massinvandring” i sin argumentation. Genom sina aktioner försöker de sprida bilden av att vara utsatt för en slags politisk mediekomplott när deras extrema åsikter inte lämnas oemotsagda.

Ett sätt att argumentera som känns igen på fler håll i ett hårdnande politiskt Sverige just nu.

Jag vill med det här inlägget ge stöd till mina kollegor på Hudiksvalls Tidning, Arbetarbladet och andra tidningar som utsatts för aktioner från nynazistiska SvP

Visst, aktionerna kan uppfattas som oförargliga men jag håller med Gunilla Kindstrand. Partiet ligger mycket långt från resten av samhället när de tolkar yttrandefrihet och mediernas roll när det gäller att granska makten.

Jag tänker också på att jag kommit halvvägs genom boken ”438 dagar” av Martin Schibbye och Johan Persson. De två svenska journalisterna som greps och dömdes som terrorister när de försökte dokumentera övergrepp på civilbefolkningen i etiopiska Ogaden.

I Kalityfängelset där svenskarna spärrades in tillsammans med många modiga etiopiska journalister försökte man inte stoppa yttrandefriheten med blågula band utan järnstängsel, vapen och betong. Men syftet var detsamma: att stoppa medias granskning, att försöka skrämma till tystnad.

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *