Tack för alla bidrag till ÖP:s stormbevakning

Ivar drog in över länet i går. Idag pratar vi mest om skadorna som uppstod när stormen drog fram.

Många, väldigt många gör det i liverapporteringen på op.se. ÖP:s rapportering via bloggverktyget coveritlive öppnades klockan 18.20 i går kväll. Fram till midnatt hade direktbloggen 57290 besök. Trafiken på op.se mer än fördubblades under några timmar jämfört med en vanlig dag.

Under hela kvällen snurrade ÖP:s TV-team ute bland folk mitt i stormen. De träffade familjen som nyss smått chockade hade upplevt sin absolut värsta flyglandning på Frösön och polisen som stod framför avspärrningarna där taken riskerade att blåsa ner mitt i Östersund.

Det blev en dramatisk kväll när. Jag följde rapporteringen hemifrån. När jag inte jobbade med att ringa in extra reportrar som förstärkning på nyhetsdesken eller kollade serverkapaciteten så att inte op.se riskerade att gå ner på grund av besökstrycket. Så satt jag som klistrad.

Och vi var många, att döma av alla inlägg och frågor i coveritlive.

Min upplevelsen var ungefär som att se en dokumentärfilm, fast i direktsändning. Med alla rapporter från fältet kunde jag följa stormens väg över länet. Flaggstängerna på Frösöbron knäckta, fullt av träd på vägarna i Torvalla. Samtidigt som kulmen nåddes i Ånn hade det börjat blåsa i Backe.

Mest spännande var att se hur alla ni läsare ville vara med och bidra. Ett fantastiskt engagemang. Ju längre kvällen gick kom fler och fler rapporter, iakttagelser och bilder in. Vilket gjorde att jag så småningom fick någon form av överblick och sammanhang över denna stormiga kväll.

Jag får ibland frågor om vad lokal journalistik kommer vara i framtiden. Särskilt nu när ÖP:s prenumerationssystem görs om från att bara gälla tidningen till att omfatta alla våra kanaler, digitala som papper.

Bra lokal journalistik handlar om att vara bäst när det gäller. När något dramatiskt som berör många av oss inträffar.

Stormbevakningen är ett lysande exempel på just det.

Under gårdagskvällen var vårt mål att kunna berätta så mycket som möjligt av vad som händer när det faktiskt händer. Det vill säga verkligen rapportera live. Det är kärnan i en bra lokal digital journalistik.

Att rapporteringen av Ivars framfart kommer se helt annorlunda ut i papperstidningen säger sig självt eftersom pappret trycks en gång varje kväll. Direktrapporteringen och tidningen kompletterar – inte kopierar – varandra. Och så kommer det att fortsätta vara, när vi arbetar vidare med att särskilja ÖP:s olika kanaler från varandra.

Helt enkelt av skälet att en direktrapportering och en papperstidning fyller helt olika behov.

Att göra en så heltäckande liverapportering som igår hade aldrig varit möjligt om vi inte jobbade tillsammans, ni läsare och vi på redaktionen.

Från nyhetsdesken satte vi in TV-team, reportrar och webbredaktörer från start men det märktes också under kvällen hur många som ville bidra till rapporteringen med sina upplevelser av stormen.

ÖP får mycket beröm för stormbevakningen i olika blogginlägg. Jag vill gärna att alla ni som bidrog känner er delaktiga i de uppskattande orden.

Att jobba tillsammans, läsare och journalister, är ett annat kärnvärde i bra lokal journalistik. Därför var det så roligt att som chefredaktör få följa gårdagskvällens rapportering.

Både att se vad ÖP:s medarbetare presterade och att följa engagemanget hos er läsare. Tack för det.

Och idag fortsätter jobbet. Bland annat här med strömmen av läsarbilder över Ivars härjningar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

En kommentar till “Tack för alla bidrag till ÖP:s stormbevakning”

  1. Det här är nog det bästa jag sett ni på ÖP gjort på flera år!! Ni har verkligen gett tillbaka hoppet om hur en modern digital tidning skall jobba. Grymt imponerad av er bevakningen runt stormen. Det här bör vara ett skolexempel för hur det skall gå till i framtiden då liknande saker händer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *