Jag blev glad över Green-Tregaros målade naglar

106 svenska idrottare är uttagna till vinter-OS i Sotji som invigs på fredag. Jag saknar nummer 107: höjdhopparen Emma Green-Tregaro.
Hon borde ha en självklar plats i truppen med sitt mod och naglar målade i regnbågens färger.  Röd, Orange, Gul, Grön, Blå, Indigo och Violett.
Sotji OS utspelar sig i en stängd stad. Utrensad på allt och alla som skulle kunna hindra att spelen blir stor propagandafest för president Putin, alltmer framställd som en gammal enväldig rysk tsar.
Med OS anläggningar byggda under vedervärdiga arbetsvillkor av jobbare som lurats på sina löner. Med miljöorganisationer som stoppats när de velat granska hur naturvärden skövlats och journalister som hindrats i sitt arbete.
Jag tror aldrig vi får se någon längdåkare i regnbågsdräkt eller hockeyspelare med nymålade naglar i Sotji.
Jag gissar att direktiven från förbunden och Svenska Olympiska Kommitten varit glasklara. För sjutton, inget nagellack den här gången. Inget nytt lex Green-Tregaro. Det är synd. Känns som att det behövs utrymme för lite frispråkighet och tolerans i Sotji.
Emma Green-Tregaros manifestation under sommarens friidrotts-VM var en lågmäld och fullständigt fredlig protest mot Rysslands anti gay-lagar.
Mitt i lejonets kula hade hon modet att konfrontera president Putin genom att måla naglarna i regnbågens färger och sedan knalla in till höjdhoppskvalet på Luzjnikistadion mitt i Moskva.
– Kärlekens färger, jag tyckte det passade bra att visa vad jag står för, sa hon. Bilden spreds i medier och sociala forum, uppmärksamheten sträckte sig långt utöver själva tävlandet. Som stöd för den fria HBTQ-rörelsen men kontroversiellt. Protesten ruskade om.
Till finalen hade Emma Green-Tregaro bytt nagelfärg, efter övertalning med tydliga inslag av hot från idrottsförbundens sida.
ÖP hårdbevakar OS. Vår sportchef Patrick Sjöö är på plats och arbetar tillsammans med reportrar från hela Mittmedia. Vi kommer rapportera, skriva krönikor och jubla över medaljer som förhoppningsvis trillar in.
När OS rullar igång handlar det mesta av tävlingarna, framgångar, bakslag och idrottsfesten. Så ska det förstås vara även om jag måste medge att inramningen kring OS ger en unken smak i munnen.
Jag kräver inte att enskilda idrottare i varje ögonblick ska ställa sig i den politiska skottgluggen, det är inte deras uppdrag.
Det intressanta är jämförelsen, mellan några målade naglar och en president.
När ett OS är tillåtet som politisk arena och när locket läggs på.
Jag blev glad över Emma Green-Tregaros naglar som trotsade hyckleriet kring idrott och politik med en så genialisk protest. Skulle hon få efterföljare börjar jag hoppa av glädje.
Behovet av att protestera mot förtryck och människoförakt känns ännu starkare den här gången.
Därför finns skäl att påminna om lex Green-Tregaro, eftersom hon inte själv är uttagen.

/Krönikan tidigare publicerad i ÖP Söndag, den 2 februari 2014

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *