Regnbågsfärgerna måste lyftas fram

Två svenska silvermedaljer efter två tävlingsdagar. Visst känns det härligt. OS-festen är igång och har startat lovande. Vi som gillar vintersport kan se fram mot några spännande veckor.

När det drar ihop sig till olympiska spel växer alltid allmänintresset för vad som egentligen pågår inom internationell idrott.

Att OS är mycket mer än bara sport och idrott framgår mycket tydligt av de senaste veckornas rapportering om Sotji OS. Det ena avslöjandet efter det andra om övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter har plockats fram.

Rysslands anti-gay lagar som kränker människors rätt till lika värde oavsett sexuell läggning är ett tydligt exempel. I helgen ingrep rysk polis våldsamt mot aktivister som sjöng ryska nationalsången och viftade med regnbågsflaggor mitt i Moskva.

Emma Green-Tregaro målade sina naglar i regnbågsflaggans färger som stöd för HBTQ-rörelsen under friidrotts-VM i Moskva. Nu följer många  hennes exempel och manifesterat för mänskliga rättigheter i idrottens namn.

ÖP vill inte heller tappa bort solidaritet och sammanhang mitt i medaljyran. Därför sker från och med nu all OS-rapportering här på op.se under en regnbågsfärgad vinjett.

Vi kommer fortsätta att berätta om rafflande tävlingar, medaljdrömmar och guldjubel men vill samtidigt påminna om att idrott på världsnivå, med Internationella Olympiska Kommitténs goda minne, utnyttjas för att utöva politisk och ekonomisk makt som drabbar enskilda människor hårt.

Det betyder inte att vi släpper på några journalistiska principer om att berätta sakligt och ifrågasätta.

Rapporterna från Sotji har handlat om arbetare som inte fått lön, invånare som drivits bort och fått sina hem förstörda. Samtidigt byggs mastodontanläggningar för kommande idrottsevenemang på andra håll.  För några veckor sedan avslöjade theguardian att 185 gästarbetare som bygger arenor till fotbolls-VM omkommit under 2013. Jag har tidigare här i bloggen skrivit om hur arbetare från Nepal utnyttjas i Qatar.

President Putin har gjort OS i Sotji till plattform för sin politik. Om det var som ett utslag av frisläppt rysk självironi som värdlandets trupp tågade in till musik av gay-ikonerna t.A.T.u. vet jag inte.

På ÖP har vi i alla fall släppt loss och gjort en egen OS-vinjett, med egna ringar och en färgskala vi tycker behöver lyftas fram just nu. Du ser den nya vinjetten här högst upp.

 

 

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *