Nye hövdingen borde hälsa på hos Peter i Alsen

Peter Hellrud bor i Alsen. Han lider av en kronisk sjukdom som gör att musklerna förtvinar. I 32 år jobbade Peter på Samhall i Änge. Sedan stängdes fabriken.
Peter lyckades få nytt jobb. Samhall igen men på Frösön. Så långt en hyfsat lycklig historia. Om det inte var så att Peters kostnad för resor till och från arbetet chockhöjdes från 680 till 5200 kronor i månaden.
Han tvingas åka färdtjänst med Länstrafiken till jobbet.
Kostnaden gör att Peter går back. När hyran och resorna är betalda finns inte mycket kvar av månadslönen. Han skulle ha bättre ekonomi genom att inte jobba.
Fast det vill han förstås inte. Och tur är väl det. Förmodligen är det bättre både för både Peter och samhället om han varje dag åker milen till jobbet och arbetskamraterna på Samhall för en kostnad av 162 kronor enkel väg.
Centerpolitikern Jörgen Hägglund har också fått nytt jobb. I veckan bytte han landshövdingestol med tidigare miljöministern Lena Sommestad (S). Lena som först skulle bli hövding i Jämtland flyttades till Halland och Jöran fick flytta hem till Östersund som hövdingkandidat nummer två.
Vem som vann mest på det där bytet kan diskuteras. Jag har inte funderat så mycket på Lena och Jöran utan mer på hur Peter och Jöran hänger ihop.
För de har något gemensamt.
Peter är ett offer för stuprörstänkandet i samhället.
Jöran ogillar stuprörstänkandet skarpt. ”Idag finns alldeles för många stuprör där myndigheter bara ser till sina egna behov” sa han när jag intervjuade honom för fem år sedan. Motsägelsefullt kan tyckas. Kritiken mot myndigheter med snåla budgetar har inte direkt minskat de senaste åren när Jörans partikamrater regerat.
Statliga Språkrådet beskriver det hela som ”ett för snävt tänkande kring frågor som – enligt stuprörstänkandets kritiker – kräver bredare lösningar”.
Den som söker på nätet hittar forskarrön som säger att samhällets vårdkostnader ökar och helhetssynen på familjer med handikappade barn saknas.
På grund av stuprörstänkande.
Att helhetssynen saknas i fallet Peter Hellrud är dagens underdrift. ÖP har flera gånger berättat om honom. Senast i början av februari. Artikeln och ett webb-TV klipp hittar du här (länken).
På ett redaktionsmöte i onsdags tittade vi förstummade igenom TV-intervjun där Peter förklarar sin hopplösa situation för ÖP:s Urban Råberg. Efter mötet ringde jag och kollade med Peter, nejdå, inget nytt har hänt. Det är absolut inte bra, sa han.
Det avgörande är att förstå myndighetsspiralen Peter hamnat i. Själva kärnan i hur stuprörstänkandet slår mot den som drabbas. Krokoms kommun drar in Peters arbetsresor. Istället ska Länstrafiken som ägs av regionförbundet som i sin tur ägs av landstinget och – just det – länets kommuner se till att han kommer till jobbet med färdtjänst. Samtidigt chockhöjs avgiften för resorna.
Så till den grad att den lön Peter får för att jobba på samhällsägda Samhall inte räcker.
När Peter klagar hos Länstrafiken får han rådet att försöka söka stöd hos andra myndigheter.
Han ska gå tillbaka till Krokoms kommun – som alltså slopade bidraget till hans arbetsresor – och istället söka försörjningsstöd.
Han ska prata med försäkringskassan om sin handikappersättning.
Han ska begära avdrag hos skatteverket för sina arbetsresor.
Alla som haft med regelstyrda myndigheter att göra vet vad tidsödande krångel innebär.
Bilden som framträder är att här snurrar det runt skattekronor i systemet. Med några enkla handgrepp skulle kronorna istället kunna hamna i en klump hemma hos Peter och göra hans liv lite lättare.
För fem år sedan sa Jöran Hägglund fler saker, bland annat att länets politiker tjafsar för mycket internt. Möjligen har Peter och Jöran en gemensam åsikt även om den saken.
Jag tycker det första Jöran ska göra som hövding på länsstyrelsen är att hälsa på Peter i Alsen och fråga huriallsindar kunde det bli så här.
Sedan är det en annan sak om Jöran kan göra något åt det hela. Regionförbundet är ju en annan kassa, eller?

/Krönikan tidigare publicerad i ÖP-söndag 2 februari 2014

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *