ÖP:s mobilkarta – medborgarnas egen täckningskarta

Ljudet i min mobiltelefon klickar och raspar. Rösten i andra änden av samtalet tillhör en sakkunnig tjänsteman. Jag förstår av samtalet att han håller på att boarda ett flygplan på Arlanda samtidigt som han pratar. Tjänstemannen är arg. Han tycker att ÖP ger en helt missvisande bild av mobiltäckningen i länet.
Artikeln skriven av Maria Lindholm, ÖP:s reporter som under ett halvår specialgranskat mobiltäckningen eller rättare sagt bristen på täckning. Grundbulten i ÖP:s granskning är den interaktiva mobilkartan på op.se som vår webbredaktör Per Arnsäter jobbar med. Du hittar den här.
Gensvaret sedan vi publicerade kartan har varit enormt. Över 1000 rapporter där våra läsare berättar hur mobilen fungerar samtidigt som de prickat in vilken plats det handlar om finns nu på kartan.
Mobilkartan utgår alltså från hur vi i Jämtlands län upplever mobilnätet. En slags medborgarnas egen täckningskarta. Bilden är att mobilnätet på många håll är mycket bristfällig, ja till och med katastrofalt dåligt och att det påverkar såväl våra möjligheter att kommunicera som att utveckla företag.
Ett unikt journalistiskt dokument eftersom den beskriver människors vardag, även om det är rimligt att tro man hellre rapporterar om sämre täckning än prickar in platser där den är bra.
Det känns lite symptomatiskt hur ljudet kommer och går när jag pratar vidare med den sakkunnige, som heter Henrik Isihara och arbetar på näringsdepartementet. Till och med i incheckningen på Arlanda flygplats – denna högteknologiska knutpunkt – medger inte mobilförbindelsen att ena parten i ett vanligt samtal utan att anstränga sig kan uppfatta vad den andra parten säger.
Jag ber Henrik Isihara att återkomma till redaktionen när han har landat så vi kanske kan skriva en uppföljande artikel där han får utveckla sina synpunkter. Förhoppningsvis är mobilförbindelsen bättre då.
Henrik Ishihara har länge arbetat som näringsdepartementets expert på mobilnätet. I januari sa han i en ÖP-intervju att ”där det bor folk har vi generellt bra täckning”. En slutsats han anser sig ha goda belägg för i statistiken.
Henrik Isiharas ilska beror på att ÖP refererat till uttalandet när vi i fredags avslöjade att en ny stor undersökning gjord av Post och Telestyrelsen ger en betydligt sämre bild av mobiltäckningen. Undersökningen visar hur mycket av länets yta som har en godtagbar täckning. Du kan läsa artikeln här.
Jag tror att Henrik Isihara tycker att ÖP försöker jämföra äpplen med päron på ett ohederligt sätt. Och det har han delvis rätt i. Svaret på frågan om var täckningen är bra eller dålig är förstås helt beroende av vilka kriterier mätningen utgår ifrån.
En sak hade jag däremot svårare att förstå. Mobilt betyder rörligt, att röra sig över en yta, som till exempel Jämtlands län. Att med smarta telefoner eller andra tekniska prylar som hjälpmedel, antingen prata eller utbyta datainformation över internet, utan att sitta fast med en sladd i väggen – är inte det kärnan i den digitala omställningen?
Då borde väl yttäckning vara en synnerligen viktig faktor när verkligheten ska beskrivas, antingen genom ÖP:s subjektiva mobilkarta eller i en undersökning av operatörernas täckningskartor gjord av Post och Telestyrelsen? Kanske till och med viktigare än att tita på var folk bor, som Henrik Isihara väljer att göra.
Förresten, så åkte jag bil mellan Sundsvall och Östersund i torsdags kväll. Det var himla svårt att jobba, mobilen funkade nästan inte alls. Fast det bor ju å andra sidan inte så många människor längs E 14-vägen.

/Krönikan tidigare publicerad i ÖP Söndag 23 mars 2014

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *