Risken för värre stormar än Ivar ökar X gånger

Den här våren sysslar jag med riskbedömning
Klädd i kostym och lila slips visar Richard Klein diagram på storbildsskärm. Bilderna kommer från en av rapporterna som FN:s klimatpanel tagit fram.
Richard Klein är forskare och en av 309 författare, varav 83 kvinnor, bakom rapporten. Hans föreläsning går att se i ett webb-tv sänt seminarium på klimatanpassning.se.
Påsk brukar betyda tid att planera vad som behöver åtgärdas ute. Vindskivor som ska bytas, krattning, buskbeskärning, ny plantering, målning … ja ni vet.
Jag har börjat titta extra noga på träd. Inga småbuskar direkt utan riktiga mastodonter. Granar som växt under årtionden, kanske uppåt 100 år. De som stått pall för ovädersstormar och aldrig utstrålar så mycket känsla av trygg harmoni som när en skön vårvind får grenarna att fladdra precis lagom mycket.
Enligt Richard Klein finns det skäl för de gamla granarna att känna viss osäkerhet om framtiden. Det stabila rotsystem de byggt sin existens på kan visa sig otillräckligt.
Ingen vet säkert men risken finns. Och när stormen Ivar drog fram i höstas var det ovanligt många som inte stod emot längre. Om de känner oro är den i högsta grad befogad menar Richard Klein.
Den här våren sysslar jag med riskbedömning. I höstas hade vi tur. En mindre gran blev hängande över stagen till elstolpen vid fjällstugan men ledningen klarade sig. Därför granskar jag granarna noga in på bara barken, försöker se om några fler borde sågas ner. I förebyggande syfte, för att minska risken att elledningen klipps av i nästa storm. Kanske blir den värre än Ivar?
Richard Klein har skrivit ett av kapitlen i FN-rapporten som beskriver riskerna om den globala uppvärmningen inte hejdas. Det är viss skillnad om temperaturhöjningen stannar på två eller antas bli fem grader menar han och visar scenarior över vilka områden som riskerar att drabbas av extrem torka, matbrist och svält, översvämningar och våldsamma stormar, bland annat elände.
Han är en slags expert på klimatriskerna.
FN:s klimatpanel har uppdraget att beskriva orsaker och följder av den globala temperaturhöjningen med utgångspunkt från den samlade forskningen.
I veckan kom en ny rapport med ett ganska uppseendeväckande tydligt budskap: Det är riktigt brådis för världens ledare att komma överens om ordentliga åtgärder om de inte vill gå till historien som jordens värsta svikare.
Rapporten gav inget större eko i svenska medier den här gången heller.
Jag kan förstå det när jag ser Richard Kleins databilder i webb-tv. Färgskalan varierar visserligen från solgult till ilsket illrött men mer dramatik blir det liksom inte.
Ändå står han i en mycket svensk föreläsningssal i sin mycket snygga kostym och förutspår riskerna att delar av jorden är på väg att gå under. Om 50 eller 100 år.
Svårt att sätta rubrik på det!
Men när jag tänker på träden vid stugan blir det hela plötsligt mer påtagligt. Fallna träd ligger ju som plockepinn här och var i skogen just nu.
Om jag förstår Richard Klein rätt är en slutsats att temperaturhöjningens effekter redan nu syns överallt och här har risken att fler och värre stormar än Ivar drar in ökat X gånger.
När det händer sätter vi gärna stora nyhetsrubriker, men då finns risk att det är för sent.

/Krönikan tidigare publicerad i ÖP Söndag 20 april 2014

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

2 reaktioner till “Risken för värre stormar än Ivar ökar X gånger”

  1. Ja den var intressant att följa.
   Fick en bra överblick över rapporten.
   Kom ju också några intressanta frågor.
   Men jag är fortfarande förvånad över
   vilken liten uppmärksamhet vi ger den här frågan.
   Rappport nummer 3 som kom för en månad sedan
   är rätt tydlig i sina slutsatser, minst
   sagt.
   Hoppas du inte tog illa upp…om kostymen/H

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *