Bilderna på Aylan kan inte missförstås

Det finns de som kräver att flyktingbåtarna på Medelhavet ska tvingas vända.
Det finns de som applåderar när stängsel av taggtråd byggs längs gränser, som avsiktligt misstolkar nyhetshändelser vi i media rapporterar om. Som vrider och vänder på fakta för att gynna sina egna mörka intressen.
Som försöker få det tragiska dubbelmordet på IKEA i Västerås för en tid sedan att framstå som orsakat av ett solidariskt svenskt flyktingmottagande.
Som sprider rykten med ursprung i främlingsfientliga hatsajter, uppgifter som delas och förkläds till bekräftade sanningar.
Och det blir allt fler som vägrar se vad som pågår framför våra ögon just nu. En flyktingkris, den värsta sedan Andra Världskriget, men också en kris för det demokratiska och humantära samhällssystemet vi trodde vi hade.
Därför publicerar ÖP idag bilderna på Aylan, 3 år gammal, som flydde tillsammans med sin familj från krigets Syrien. Från en verklighet inget barn ska behöva uppleva.
Om han i sin lilla barnkropp hade kunnat föreställa sig vad som väntade bakom det stora havet så var det kanske möjligheter att leka, drömma och få växa upp i trygghet.
Nu blev det inte så. Aylan tillhör en av tusentals som drunknat i Medelhavet när vi misslyckats med att skapa säkra flyktingvägar genom Europa.
Hans döda kropp spolades upp på stranden vid en turkisk badort.
Bilderna på Aylan och hur han bärs bort av räddningsarbetare är fruktansvärda.
Men det är också bilder som inte lämnar utrymme för att missförstås. Som inte kan vantolkas utan i ett slag säger vad det handlar om:
En mänsklig katastrof. En kris för ett samhälle byggt på mänskliga rättigheter.
Aylan på stranden med röd tröja och sina fina sneakers på fötterna är ett av katastrofens offer. Bilden på honom måste vi våga se.

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

3 reaktioner till “Bilderna på Aylan kan inte missförstås”

 1. Fruktansvärt!
  Man bör också vända blicken mot politikerna inom EU. Än en gång visar de att de inte förmår annat än att äta gåsleverpastej.

  Vi, dvs alla vi i Europa, flyttar en gång i månaden all dokumentation från Bryssel till Strausborg för mångmiljonbelopp.

  Men vi förmår inte flytta några flyktingar från en järnvägstation i Rumänien.

 2. Och hans sållar sig till de hysteriska och lämnar allt sunt förnuft bakom sig, hade vi inte haft sådana generösa asylregler hade alla dessa immigranter inte gett sig ut på medelhavet, (immigranter/bosättare för flyr man från ett flyktingläger?) dessutom tror du verkligen att det var slumpen som gjorde att bilden på aylan togs när den togs? opinionsbildande journalistik?, nu har öppna gränser fanatiker och vänsterdårar snart gapat sig hesa och fått som de vill ett europa på väg tillbaka till medeltiden..

  Och även du lär väl inse att med SD`s politik så hade dessa (kanske inte alla såklart) som dött på medelhavet levt idag så egentligen är det sådana som du som INTE gett sitt stöd för SD`s flyktingpolitik som bär ansvar för dessa människors öde på havet idag.

  Så jag hoppas verkligen folk tar ställning för såhär kan det inte fortsätta, ta gärna och googla immigrants i ungern så får du se hur de har det där.
  Och du det dör ca 18000 artontusen barn varje dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *