Journalistik viktigare än på mycket länge

På stranden i den turkiska badorten Bodrum tog fotografen Nilufer Demir bilden som i ett slag förändrade synen på flyktingkrisen.

Bilden på den döde Alan Kurdi, tre år gammal.

Nilufer Demir arbetar som professionell fotograf för den turkiska nyhetsbyrån DHA. Den bildsvit som blev resultatet av hennes arbete den här tidiga morgonen på stranden visar hur Alans kropp bärgas ur vattnet.

Bilderna spreds i sociala medier, plockades upp av den internationella nyhetsbyrån AP och landade på redaktioner världen över.

Där gjorde redaktörer och publicister olika bedömningar. Bilderna var skrämmande, sådana som de flesta medier här i Sverige normalt inte skulle publicera. En del gjorde ett urval bland bilderna, andra valde till en början att inte lägga ut dem men berätta om reaktionerna. Med tiden blev bilden på Alan liggande på mage i vattenlinjen och räddningsarbetaren som böjer sig fram över hans lilla kropp en symbol för hela flyktingskrisen.

Den journalistiska bild som nu beskrivs som en väckarklocka.

På ÖP valde vi ganska snabbt att gå ut med bilderna in i anslutning till en text som vår krönikör Elin Olofsson skrivit. Samtidigt skrev jag ett inlägg här i bloggen för att förklarade bakgrunden till varför bilderna publicerades.

Blogginlägget fick signaturen Svenne Svensson att höra av sig. Så här skriver han i en kommentar som nu ligger ute i anslutning till inlägget:

”tror du verkligen att det var slumpen som gjorde att bilden på aylan togs när den togs? opinionsbildande journalistik?, nu har öppna gränser fanatiker och vänsterdårar snart gapat sig hesa och fått som de vill ett europa på väg tillbaka till medeltiden..

Och även du lär väl inse att med SD`s politik så hade dessa (kanske inte alla såklart) som dött på medelhavet levt idag så egentligen är det sådana som du som INTE gett sitt stöd för SD`s flyktingpolitik som bär ansvar för dessa människors öde på havet idag.

Så jag hoppas verkligen folk tar ställning för såhär kan det inte fortsätta, ta gärna och googla immigrants i ungern så får du se hur de har det där.
Och du det dör ca 18000 artontusen barn varje dag.”

Jag känner inte inte Svenne närmare men en sak är ju tydlig: att vi har totalt olika åsikter om mycket, bland annat om hur bilden på Alan kom till.

Sverigedemokraten Bo Lindholm i Sala är ännu mer rakt på sak när det gäller bilden på Alan. På Facebook påstår han att bilden är arrangerad. Alans kropp ska ha spolats upp i en klippskreva men sedan flyttats till stranden för att fotot ska bli bättre. Hävdar han.

Vilket är en uppfattning som inte bara sprids av Bo Lindholm utan många fler på sociala medier och på nätsajter. En är Lindholms partikamrat,  Patrik Silfverklinga från Borås.

–  Snacket som går om den här stackars lilla pojken har gjort mig så vansinnigt förbannad. Jag tycker att det är fruktansvärt att arrangera bilden och spela på den här lilla grabben, säger Bo Lindholm till tidningen Sala Allehanda om sin FB-status.

Reporten Niklas Norén frågar SD-politikern om var han fått uppgiften att bilderna arrangerats från så svarar han:

–  Det påstås att fotot är arrangerat, om det är så så är det fruktansvärt. Men det finns ingen i hela Sverige som kan säga vad som hänt. Allt är bara spekulationer, säger Bo Lindholm.

Problemet för Bo Lindholm är att han har fel. Att det faktiskt finns de som kan säga vad som har hänt. Som kontrollerar med ursprungskällor och faktagranskar

Till exempel journalisterna på tidningen Metros Viralgranskaren som bestämde sig för att gå till botten med påståendet om arrangerade bilder.

Efter några enkla kollar kan de sätta rubriken:

”Nej, Alan Kurdis kropp blev inte flyttad för ”bättre snyftbilder”

Den bild som påstods vara beviset. Pojken som hittades bland stenarna visade sig istället vara Alans bror fem år gammal och även han drunknad.

Men frågan är om det har någon betydelse. Spekulationerna har redan tagit fart, de sprids av ”sanningssägare” och delas medvetet eller omedvetet som ringar på vattnet.

Möjligheten finns ju att Svenne Svensson redan hunnit läsa Bo Lindholms tvärsäkra påstående om att ingen vet vad som hänt, att bilden är arrangerad och att allt är spekulationer.

Svenne verkar ju rätt så säker i sin uppfattning om att bilden på Alan producerats utifrån speciella syften möjligtvis styrda av ”fanatiker och vänsterdårar.”

Jag för min del är övertygad om att vi lever i en tid där värdet av journalistiskt granskning är viktigare än på mycket länge.

 

 

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

2 reaktioner till “Journalistik viktigare än på mycket länge”

  1. Journalistiken är och har alltid varit viktig. På senare tid har den dock tagit karaktären av aktivism, snarare än journalistik. Ett tecken på detta är ju man på ÖP numera flyttat ut en del material på bloggar istället för den publikation man egentligen arbetar för, samtidigt som man framför själva bloggen som ett journalistiskt material ?

    Nåväl, i dessa tider när vi kan anta att sverige kommer att ta emot ganska stora flyktingskaror tycker jag journalistiken kan utvecklas och istället för att bara beskriva hur bra vi ändå är som välkommnar flyktingarna så kanske man kunde uppehålla sig en stund vid ” sen då”.

    Bevisligen är det så att det finns en stark vilja att hjälpa till i denna katastrof. Det tror jag inte ändrats något alls i och med bilden på Alan. Det har funnits där hela tiden. Möjligen har några journalister, politiker och artister valt att slå mynt av det hela på ett cyniskt sätt nu när de ser hur opinionen ligger till.
    Tycker det är synd att man från journalisthåll väljer att polarisera och dra fram tokstollarna inom vissa politiska falanger. De som tidigare tänkt lite längre och samtidigt som de är för en generös flyktingpolitik ändå tänkt att ” var ska alla ta vägen, och vad ska de göra” är nog de som är i majoritet. Det är ju inte slut bara för att de kommer till Sverige. Det är då det börjar. Hur gör vi med det? Det är den senare frågan som oroar de flesta och som borde diskuteras mer utan rasistkort annat strunt. Faktum är ju trots allt, att nu är alla överns om att Sverige inte kan ta emot alla och att EU måste hjälpa till. För bara några veckor sen ansågs den som sade det vara rasist i den journalistkår som nu har blivit viktigare än nånsin. Men kanske kan man förvänta sig ettt bredare perspektiv nu från journalistkåren med nyvunna insikter?

  2. Det råder väl ingen tvekan om sanningshalten i bilden på Alan! Han är bara en av flera hundra barn som ligger på Medelhavets botten han fick folk att vakna upp och tänka till! Vad som gör mej mest upprörd är att politiker inte tar tag i grundorsaken till alla flyktingkatastrofer det är krigen som ska bekämpas, löser man inte det problemet så kommer det alltid att finnas krigsflyktingar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *