Bombhotet stoppar inte GD:s granskning

I går skrev jag att journalistik just nu är viktigare än på mycket länge.

Idag kom ett nytt bevis. Gefle Dagblad (GD) bombhotades.

Det finns skäl att tillägga att vi lever i en tid när det krävs stort journalistiskt mod. Det har GD:s redaktion visat idag.

I en serie artiklar har Gefle Dagblad granskat kopplingar mellan moskén i Gävle och extremism.

I en krönika förklarar tidningens chefredaktör Anna Gullberg bakgrunden till granskningen så här:

”I en serie artiklar med start idag berättar vi om moskéns kopplingar till extremism, och den radikalisering som finns inom moskéns ledande skikt. Muslimer i Gävle har hört av sig till oss, bekymrade över den riktning som moskén tagit, och vi har tagit deras funderingar på allvar.”

Idag på morgonen publicerade GD uppgifter där moskéns imam pekas ut som ledande inom den militanta islamismen i Sverige.

Vid lunchtid fick polisen i Gävle ett telefonsamtal. En anonym person krävde att artiklarna skulle tas bort. Samtidigt bombhotades Gefle Dagblad.

Redaktionen var beredda på att artikelserien skulle väcka reaktioner men bombhotet gjorde att säkerhetsnivån omedelbart höjdes. Polisen har idag hårdbevakat GD-huset i Gävle.

Samtidigt har redaktionen fortsatt att jobba. Nu under eftermiddagen chattade tidningens reportrar med läsarna om sin granskning. Många gav GD stöd för att fortsätta gräva vidare.

Att ge efter för hotet har förstås aldrig varit ett alternativ.

Det kommer fler och fler hot för att försöka tysta journalister. En kartläggning visar att antalet hot ökat markant på senare år och det leder till att medier ibland tvekar inför kontroversiella publiceringar. Det är en allvarlig utveckling.

Genom sitt agerande idag visar Gefle Dagblad på motsatsen.

Att genom bombhot försöka stoppa en tidning är en extrem yttring. Det finns en lång glidande skala innan påtryckningarna når så långt.

Även i det dagliga jobbet har den oresonliga attityden mot media hårdnat.

På Östersunds-Posten möts vi till exempel allt oftare av krav på att publicera uppgifter om EU-migranter och flyktingar som går långt utöver vad de pressetiska reglerna tillåter. Det handlar om etnicitet, detaljer som skulle göra det möjligt att identifiera brottsoffer och andra uppenbart kränkande uppgifter.

Sådant som det är självklart att inte publicera i andra sammanhang. När vi avstår anklagas vi för att inte ge hela bilden.

Journalistiskt mod i vår tid handlar om att stå emot och stå upp för rätten att i alla lägen ställa obekväma men berättigade frågor.

Men också om att försvara pressetiken som gällande lika för alla.

 

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *