Säg nej till nya murar

Berlins paradgata ”Unter den Linden” en novemberkväll. Vi gick från öst mot väst. För varje kvarter blev staden mer folktom och ödslig.

En kusligt känsla kröp sig på ju närmare gränsövergången mitt på torget vid Brandenburger Tor vi kom. Där framme skymtade en blekt upplyst vaktkur och några tungt beväpnade gränspoliser i gröna uniformer.

Vi vågade inte gå närmare än så. Framför oss låg torget och avenyn som numera är en av de mest livfulla platserna i centrala Berlin alldeles folktom.

Promenaden tillbaka till trygghet och värme på hotellet, ett jättelikt svenskbyggt komplex mitt i centrum av dåvarande Östtyskland, skedde under tystad. En skrämmande upplevelse som satt sig kvar i minnet.

Muren som klöv Berlin och hela Europa i två delar revs 1989.

Nu byggs nya murar i Europa, av taggtråd, sten, ord och tankar. Nu ställs  beväpnade vakter ut längs gränserna.

Striden står mellan starka krafter som återigen vill stänga inne och avgränsa människors livsutrymme och ett solidariskt synsätt som utgår från att mångfald ger styrka.

En strid som det både finns ett akut kortsiktigt och ett mer långsiktigt perspektiv på.

I det akuta skedet handlar det om flyktinghjälp och solidaritet. 60 miljoner människor är på flykt, hälften är barn. Flyktingsituationen i världen beskrivs av FN som den svåraste sedan Andra världskrigets slut. Det betyder att behovet av stöd är enormt stort, både när det gäller pengar och säkra flyktvägar.

Att människor på flykt drunknar i överfulla båtar på Medelhavet eller kvävs till döds instängda i lastbilar är ovärdigt ett civiliserat samhälle. Det påminner mer om gamla tider i Europa.

På längre sikt handlar det om en bra integration så att människor som tvingas lämna sina hem får möjlighet att skapa ett nytt liv i ett öppet och mångkulturellt samhälle.

I grund och botten måste murarna hindras från att växa upp igen. Murar av tankar och taggtråd som skiljer människor åt.

Vi tror att var och en kan bidra på sitt sätt.

På Östersunds-Posten tar vi ansvar för att berätta om och kommentera vad som händer. Till exempel om flyktingfamiljers väg hit från kriget i Syrien och om alltför långa väntetider i asylprocesserna. När motsättningarna i samhället ökar har vi som publicister också ansvaret att stå upp för demokratiska värderingar och människors lika värde.

Tidningskoncernen Mittmedia, som äger ÖP och LT, har tagit ett gemensamt beslut om att stötta Rädda Barnens insamling för flyktingar i nöd.

Men vi kan och vill göra mer för att skapa engagemang.

Idrott kan vara ett sätt att riva murar mellan människor. Det har både Östersunds FK och organisationen Hej Främling, utifrån sina egna förutsättningar, bevisat här i Jämtland.

De har visat vad som är möjligt och samtidigt nått framgång.

Därför startar Östersunds-Posten, Länstidningen, Mittmedia i Östersund tillsammans med Östersunds FK nu en lokal utmaning under taggen #Jämtlandhjälper.

Startpunkten blir på lördag när ÖFK spelar toppmatch mot Sirius från Uppsala hemma i Östersund.

Det vi bestämt oss för är att i samband med matchen stödja såväl akut flyktinghjälp som det lokala integrationsarbetet. För varje betalande åskådare på matchen går fem kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR och fem kronor till Hej Främling.

Så förhoppningsvis spelas matchen inför helt fullsatta läktare.

Vår gemensamma utmaning riktar sig mot övriga föreningar och näringslivet i Jämtland. Hur väljer ni att bidra? Mejla oss och berätta på [email protected]

Hjälp oss riva murarna!

 

 

 

 

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *