Robottexter – vad är det för konstigt?

Regn, snö, blåst eller solsken? Det är frågan. Mössan på eller av, det vill vi nog alla veta frampå morgonkvisten. Från och med idag kan du på op.se varje morgon läsa korta artiklar som berättar om hur vädret förväntas bli där du bor. Så blir dagens väder…är rubriken på artiklarna.
Automatiskt sammanställda väderprognoser nedbrutna på stora och små orter har funnits länge. Mobilsajter eller appar från till exempel SMHI, Foreca eller norska YR är mycket välanvända digitalverktyg. Väderprognoserna brukar visas ut som tabeller med symboler för sol, halvklart, regn, temperatur, vindstryka och så vidare. Prognoserna genereras automatiskt och grundar sig på insamlade väderdata.
Skillnaden nu är att väderdata även översätts till en automatiskt skriven text på op.se. Vilka ord som står i texten och hur meningarna byggs upp styrs av en i förväg programmerad algoritm. Artiklarna avslutas med meningen ”Den här texten har skapats automatiskt med väderdata från SMHI”.  Under artikeln där namnet på någon av ÖP:s reportrar brukar stå finns en annan byline: ”Mittmedias textrobot”.

Premiär alltså idag för det som i mediebranschen kommit att kallat för ”robottexter”.

Inom Mittmedia har vi bestämt oss för att pröva om robottexter kan vara till nytta för våra läsare. Första testet är lokala väderprognoser, vi kommer också vara snabba med att få ut artiklar om SMHI:s varningar om oväder och stormar.

Avsikten är att ge bättre läsarservice genom dagliga lokala väderrapporter men också se till att våra reportrar lägger sin arbetstid på mer komplicerad journalistik.

Nästa steg blir att se om det går att sammanställa inrapporterade sportfakta till korta artiklar.

Men det är ett test där det är viktigt att hålla reda på vad som är vad. Robottexter är en enkel sammanställning av data enligt en i förväg fastställd beställning.

Robottexter ersätter på inget sätt artiklar skrivna av reportrar. Däremot kan tekniken underlätta reportrarnas arbete genom att göra faktasammanställningar från olika databaser som tidigare gjorts för hand.

Det finns flera frågetecken kopplade till tekniken. En risk är att det helt enkelt blir obegripliga texter om data tolkas på fel sätt. Om robottexter skulle börja skrivas utifrån till exempel polisens öppna dataflöden skulle det innebära uppenbara etiska dilemman

Därför är det viktigt att säga att vi nu testar tekniken men samtidigt är medvetna om svagheterna med robotskrivna texter.

 

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *