Vi män måste säga stopp

Hammarbys mittfältare Erik Israelsson krockade med en försvarande AIK-spelare samtidigt som han avgjorde Stockholmsderbyt i fotbollsallsvenskan förra helgen.

Erik Israelsson blev liggande medvetslös i flera minuter. Först på sjukhuset fick han veta att hans nick gått i mål.

Samtidigt som en svårt medtagen Erik Israelsson togs om hand av ambulans och sjukvårdspersonal nere på gräsmattan kokade det på läktarna på Tele2 Arena i södra Stockholm.

En uppretad del av AIK:s hejarklack skanderade ”Låt han dö”.

Sedan dess har händelsen diskuterats och fördömts. AIK fotboll har bett om ursäkt för fansens uppträdande. Andra har vittnat om hur barnfamiljer känt sig hotade och skrämda av fotbollsfans på tunnelbanan på väg till matchen.

Supporterkulturen har våldsamma och hotfulla uttryckssätt som i sin mest extrema form ibland övergår i handling, det vill säga rena slagsmål.

Och den domineras helt av män.

Hur fotbollsfans hotar, skrämmer och slår är tydligt för alla och på agendan i samhällsdebatten. Våldet sker i offentligheten.

Men vad händer om en liknande manlig våldskultur flyttar in i det fördolda? Där det är som mest osynligt, skuldbelagt, nära vardagen och svårt att prata om.

När våldet flyttar in i hemmet och familjen.

I dag startar ÖP:s artikelserie om det osynliga våldet. Förra året polisanmäldes 316 personer för att ha utövat våld i nära relationer i Jämtlands län. I fyra av fem fall var den misstänkta förövaren en man, i fyra av fem fall var offret en kvinna.

ÖP:s reporter Linda Hedenljung har läst varenda anmälan och förundersökning som kom in och upprättades under 2014. Det har inte varit något lätt arbete. ”Det är som ett krig där ute som sker i hemmets vrår”, skriver hon idag.

I serien kommer vi berätta om kvinnor som själva tar på sig skulden för att mannen slår, om hur få fall som leder till åtal och dom, om polisen som saknar rätt utrustning för att utreda brotten.

Om Ida som sex år gammal utsattes för sexuella övergrepp av någon hon litade på och då trodde att vuxna vet väl bäst.

Om förövare som ber om förlåt och lovar att det aldrig ska ske igen i handskrivna brev. Löften som sällan infrias. Om män som skyller på att de varit berusade när de dunkat sin partners huvud hårt i väggen upprepade gånger.

Och om poliser som säger ”Vi har hört det förr”.

Fotbollsvåldet är per definition synligt. Våld i hemmet behöver synliggöras. Därför har vi också valt att återge detaljerade berättelser om hur våldet kan se ut i enskilda fall.  Uppgifterna är helt anonyma och hämtade från redan offentliggjorda domar.

På sajten op.se synliggör vi bland annat genom en interaktiv tidslinje. Ett års anmälda fall av våld i nära relationer samlade i ett långt flöde. För varje nytt fall kommer tidslinjen förlängas. Sex nya anmälningar i veckan, nästan ett fall per dag, tills någon säger stopp.

Det är en skrämmande, jobbig läsning som i vissa stycken kan kännas kränkande.

Framförallt handlar det här om brist på jämställdhet och en manlig maktstruktur som ur tar sig i uttryck i våld och övergrepp.  Även mekanismerna bakom det osynliga våldet måste lyftas fram och diskuteras mer i offentlighetens ljus.

Därför vill vi att du hjälper oss genom att skriva ner din egen berättelse under taggen #minhistoria på op.se eller mejla på adressen: [email protected]

Framförallt handlar det här om att vi män behöver ta vårt ansvar och säga stopp.

 

 

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

4 reaktioner till “Vi män måste säga stopp”

 1. Guldstjärna att ÖP tar upp det här samhällsproblem men vågar ÖP belysa alla sidor av problemet eller gå på redan upptrampade stigar?
  Att män anmäler mer sällan våld inom relation av rädsla att förlora vårdnaden och därför står ut eller att män är upplärd att tåla.
  Mäns våld mot kvinnor eller i största allmänhet är ett stort problem men det är inte rätt mot framförallt barn att tysta ned eller förlöjliga andra sidor av problemet.
  http://genusdebatten.se/den-valdsamma-kvinnan/

 2. Ja, men gör det då!!!
  Om det är detta du kräver.
  SÄG STOPP DÅ!
  Men inte bara i ord i en ledare, tack.
  KRÄV mer. Gör Mer!
  TA EN HEL FÖRSTASIDA I ÖP/LT och kräv alle man UT på stan i en JÄTTEDEMONSTRATION mot fegkräken!!!
  Och mot alla farliga män!
  DET måste bli ett slut slut mot mäns våld. NU!!
  Och om Du vill göra något:
  Gör det då!!
  Men inte bara i ord i tidningen som knappast nån läser.
  AGERA.
  Tack/

 3. Jag saknar den delen som belyser alla lögnaktiga kvinnor. Glöm inte att det finns män som far minst lika illa som dom kvinnor ni i stort lägger fokus på.

 4. – Det är inte ”vi män” som måste säga stopp. Det är män, kvinnor och barn tillsammans. Det är människor tillsammans i olika konstellationer som måste visa en enhetlig front mot allt vad våld heter. Det är en enhetlig front av människor, som vill kalla sig människor, som måste göra skillnaden. Först då kan vi skapa förutsättningar för de spontana reaktioner som behövs av en omgivning som fördömer allt våld hos grannar, vänner och i nära relationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *