Medieutredningen: Vem kan man lita på

Hemlig vapengömma hittad i flyktingboende i Krokom. Påståendet gjordes av sajten Avpixlat i förra veckan. Uppgifterna om vapengömman skulle dessutom vara mörkade av polis och media i en slags strävan att inte vilja berätta ”sanningen”.

Avpixlat betecknas som oberoende Sverigedemokratisk och finansieras av anonyma donationer bland annat via en förening med kopplingar till SD.

Avpixlat har en ansvarig utgivare. Han heter Mats Dagerlind.

”Enligt säkra källor som Avpixlat varit kontakt med har både polis och Säpo varit kontaktade och beslagtagit vapnen, men inte sagt något till medier eller de boende om saken” hävdade Jan Sjunnesson, artikelförfattare och en av grundarna bakom sajten.

Om uppgifterna var sanna skulle de förstås vara av stort allmänintresse.

Hur var det då med sanningshalten?

På ÖP försökte vi på alla möjliga sätt få storyn bekräftad utan att lyckas.

Avpixlat sprider lögner om flyktingar och vapen i Jämtland skrev till slut ÖP:s kriminalreporter Per Arnsäter i en krönika. Den är fortfarande en av de mest lästa artiklarna på op.se.

När Per Arnsäter frågade Avpixlats Jan Sjunnesson om hur säker han var på att uppgifterna om en vapengömma var sanna förklarade han att de kom från ”en källa via en annan källa” men tillade samtidigt ”sen kan det naturligtvis vara en lögn”.

Avpixlats förklaring till att trots det publicera var att:

”Det är en så pass allvarlig situation att det måste komma ut”.

En minst sagt märklig motivering till ett utgivarbeslut.

För Per Lennart Persson i Kaxås kändes Avpixlats publicering som ett övergrepp. Hans bostad pekades helt felaktigt ut som platsen för en vapengömma.

När Avpixlats artikel spreds för fullt på sociala medier illustrerades den med en bild på Per Lennart Perssons gård. Utformningen av artikeln gjorde att det inte fanns mycket tvekan om var vapnen skulle ha hittats, trots att det ”lika gärna kunde vara en lögn”.

Per Lennart Persson valde att polisanmäla Avpixlat.

Artikeln om den påstådda vapengömman ligger fortfarande kvar på på sajten. Jan Sjunnesson fortsätter hävda att han har säkra källor men bilden på Per Lennart Perssons gård är utbytt mot en flygbild.

Att ryktesspridningen om den upphittade vapengömman kommer igång  samma vecka som regeringens stora medieutredning lägger fram sin första rapport framstår som en tänkvärt exempel en central del i innehållet.

Utredarna skriver:

Medborgare ställer sig med rätta frågan: ”vem i hela världen kan man lita på”.

En berättigad fråga när sajter som Avpixlat och andra sprider skräckpropaganda och rykten utifrån sin främlingsfientliga agenda under täckmantel av att vara någon form av nyhetsförmedlare.

Hur riskerar det att på sikt urholka förtroendet för journalistiken? Vilka krav ställer det på användarna när ett gillande på delningsknappen som bekräftelse till vänner och bekanta bara är ett tryck bort.

Det är lätt att dras med i ryktesmobben.

Utredarna är bekymrade:

”Vissa utnyttjar de nya massmediala verktygen i en odemokratisk riktning. I skydd av anonymitet sprids hot och hat, konspirationsteorier och rykten, desinformation och propaganda. Gränserna är svåra för att inte säga omöjliga att urskilja. Bilden av verkligheten som den tecknas på de mediala arenorna blir alltmer svårtolkad och svårnavigerad.”

Medieutredningen utgår från medborgarperspektivet. Det vill säga hur ska den oberoende journalistiken som är nödvändig i en fungerande demokrati fungera och finansieras i framtiden.

I maj ska utredningen komma med färdiga förslag.

Låt lex falsk vapengömma i Krokom bli en varningsklocka!

 

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

4 reaktioner till “Medieutredningen: Vem kan man lita på”

 1. Dock finner fler än jag det konstigt att endast ÖP valt att rapportera om detta.
  Att inte AB, expressen m.fl. kastat sig över chansen att slå ner på Avpixlat och
  SD som annars ansätts hårt om dom råkat släppt sig i fel vindriktning, tror nog
  att en viss fortsättning kan följa.

 2. Ja det kan man undra ”vem i hela världen kan man lita på”.

  Diskussionen i min vänkrets anser att Öp, Lt, Expressen mm. ljuger, manipulerar nyhetsrapporter och undanhåller obekväma sanningar, skönmålar ex flyktingar/invandrare, läget i Sverige, …
  Detta gäller även SVT och TV4 nyheterna.

  Ni är inte längre trovärdiga!

  Man går därför till alternativ media som ex Avpixlat, struntar i kommentarerna där, men anser att sanningen ligger mittemellan vad officiell media skriver om och vad alternativ media skriver. Officiell media bär själva skulden till detta.
  Mvh K Olofsson.

 3. Jag blev mycket glad över att det finns grävande journalister som lyfter osanningar.Det är ett plus för ÖP. Men blev besviken då jag såg ÖPs löp från i veckan om de äldre som tvingas ut för att ge plats åt flyktingar. Man måste läsa artikeln för att förstå att så inte är fallet. Löpet finns nu på sociala medier och kan bidra till att osanningar sprids.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *