Löpsedeln blev för tillspetsad

Löpsedlar har funktionen att med några korta rubrikord skapa högsta möjliga uppmärksamhet för en nyhet.

För tidningar som säljs som lösnummer är slagkraftiga löp en central del i marknadsföringen.

I ÖP:s fall har de inte alls lika avgörande betydelse eftersom huvuddelen av våra läsare är prenumeranter och lösnummerförsäljningen är ganska konstant från dag till dag.

Vi tjänar alltså inte mer på försäljningen genom hårdvinklade löp, vilket är viktigt att komma ihåg.

Däremot är löpsedlarna en av våra kanaler för att varje dag presentera bra nyheter.

I torsdags hade ÖP nyheten att Äldreboendet i Kall kan bli hem för ensamkommande flyktingbarn.

Den handlade om Skogsbygården som det just nu är hård debatt om i Kallbygden. I förra veckan rapporterade även ÖP om besvikelse över att en del politiker inte kom till den offentliga debatt som hölls där.

Nyheten handlade om en tjänsteskrivelse till kommunstyrelsen i Åre som har möte nästa vecka.

Så här skrev ÖP:s reporter i sin artikel:

”I en tjänsteskrivelse framgår det att kommunen vinner på att centralisera samtidigt som det finns stora behov av lokaler i Åre kommun. Det är framför allt stora behov av lokaler för nya HVB-hem i Åre kommun. Enligt kommunchefen Richard Högström kan Skogsbygården konverteras till boende för ensamkommande flyktingbarn. Eftersom Migrationsverket finansierar driften av boenden via bidrag kan en sådan satsning bli ekonomiskt fördelaktig.”

En nyhet ÖP förstås inte kan avstå från att berätta om, särskilt som förslaget att stänga äldreboendet väckt starka reaktioner i Kall.

På ÖP:s förstasida var rubriken ”Äldreboende stängs – kan bli flyktingboende”. När nyheten skulle filtreras ett steg till i en formulering på löpet blev den alltför tillspetsad eftersom texten skulle kunna läsas som att det fanns en koppling mellan stängningen av äldreboendet och att Skogsbygården omvandlas till boende för ensamkommande flyktingbarn.

Jag har fått en hel del frågor på mejl och i sociala medier om varför löpsedeln såg ut som den gjorde.

”De som läser vårt, ÖP:s, löp kan förstås hårdra det till att de äldre kastas ut för att flyktingar ska in” skriver ÖP:s egen krönikereporter Stefan Nolervik i sin blogg.

Stefan är en av dem som reagerat på formuleringen på löpsedeln. Det är förstås en styrka för ÖP som medieföretag att vi har en ständigt pågående diskussion om vår journalistik internt och att vi även, som i det här fallet, är öppna med den.

Jag kan förstå reaktionerna eftersom alla som följer ÖP vet att vi även är mycket tydliga med att vår journalistik bygger på en solidarisk värdegrund.

Den här gången innehöll löpsedeln en olycklig formulering som inte helt överensstämmer med vårt sätt att jobba journalistiskt med de heta samhällsfrågorna just nu.

Att det väcker reaktioner och frågor är inte så konstigt, men återigen, alla som följer ÖP vet att det handlar om ett enstaka löp och man måste ha förståelse för hur löpsedlar kommer till.

Rubriker på löpsedlar har i alla tider vållat reaktioner. Att vissa väljer att medvetet utnyttja en tveksam formulering till att dra generella slutsatser om ÖP:s journalistik och redaktionens arbete har jag däremot mycket svårt att förstå.

På ÖP är vi medvetna om att vi har kritiker som granskar och tolkar våra nyheter utifrån sin egen agenda. Blottar vi en svaghet låter de ofta höra tala om sig.

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

9 reaktioner till “Löpsedeln blev för tillspetsad”

 1. Att detta förklaras utan ett direkt förlåt är mig en gåta. Du, som journalist/redaktör, är mycket väl medveten om den heta potatis flyktingfrågan är i samtiden. Asylboenden bränns dagligen. Människor är rädda för att dö i sina hemländer och andra människor är rädda för vad som ska hända i Sverige!

  Rubrikansvar!! Dags att tidningar i alla led börjar fundera på sin egen maktposition!

 2. Ja, en riktigt usel löpsedel 🙁
  Är det ingen som kollar vad som skrivs?
  Så mycket skada som denna löpsedel gjort, den har hetsat upp invandrarhatet ännu mer, fy säger jag bara
  Skäms på er!!
  Tur för er att ni har Stefan Nolervik, annars skulle det vara slutläst.

 3. Nu var ju rubriceringen på ÖP:s förstasida:
  ”De äldre tvingas flytta.

  Äldreboende stängs – kan bli flyktingboende”.

  Det skiljer sig lite från det du skriver i ditt inlägg. Och ger ett skarpare anslag.

  Jag håller med kommentaren ovan. En tydlig ursäkt vore på sin plats.

 4. Så här enkelt är det: Det ni skriver det får ni stå för.

  Bortförklaringar som ”…man måste ha förståelse för hur löpsedlar kommer till” är helt irrelevanta.

  Kan man inte stå för det man skrivit, ber man om ursäkt(som din kollega gjorde). Inte massa trams om löpsedelns natur (underförstått att läsarna inte förstått det).

 5. Blev ordentligt upprörd över denna löpsedel. Har även läst chefsredaktörens inlägg angående löpsedelns tillkomst.Nu är det ju tyvärr för ÖP:s del att alla som läser ÖP:S löpsedel inte är prenumeranter,eller intresserade av att läsa tidningen över huvud taget, Dessa läser löpsedeln och kopplar genast ihop flyktingmottagandet med att kommunerna skär ner på åldringsvården. Precis som det står på löpsedeln!Inte undra på att den sprids som en löpeld på främlingsfientliga sidor!!!!Skärpning ÖP!!

 6. Så ni gjorde egentligen rätt! Och ni har en fantastisk värdegrund! Inte bara det, ni har en intern styrka eftersom en egen krönikör också har reagerat på texten! Och rubriker och löpsedlar har alltid vållat reaktioner, dvs. alla andra gör också fel hela tiden, eller hur! Och att tro att löpsedeln säger vad den säger, det är ”att hårdra”, dvs. den tolkningen är ju läsarens fel och inte tidningens! Det var den mjäkigaste jäkla ursäkt jag läst i hela mitt liv.

 7. Ni har alltså i tider likt dessa valt att formulera er på så vis att man från er löpsedel utan att tveka drar följande slutsats:

  Pensionärer bortprioreras till förmån för flyktingar.

  Jag kan inte med ord, varken det skrivna eller talande formulera vilken känsla det ger hos mig. Det sticker till i hjärtat och hur jag får ont i magen.

  Blev det en löpsedel om att ni har gjort fel som kompensation? eller måste jag nu möta ytterligare några fler människor som ser ner på mig, föraktar mig och hatar mig för färgen på mina ögon, och håret?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *