De kallades pissrännor – nu slopas artikelkommentarerna

De har kallats ”pissrännor” av en del. Andra menade att artikelkommentarerna gjorde journalistiken mer mångsidig när redaktionerna tvingades öppna upp.

Det var en viktig del i dialogen med läsarna innan sociala medier slog igenom fullt ut. Nu har systemet med artikelkommentarer gjort sitt i den snabba digitala omställningen.

Därför slopar ÖP artikelkommentarer på op.se. Istället kommer vi utveckla debatten och dialogen med er läsare på nya sätt.

Kommentarsfälten har varit en källa till mycket debatt om medier, öppenhet  och pressetik genom åren men de har också haft stor betydelse för den digitala förnyelsen av journalistiken.

När läsarna själva fick möjlighet att komplettera nyheter med ytterligare uppgifter eller direkt diskutera innehållet innebar det milstolpe.

På ÖP läser våra redaktörer alla kommentarer innan de läggs ut. För att på så sätt försöka hålla en bra nivå på debatten. För redaktörerna har det varit ett tufft jobb. Periodvis vet jag att de fått ta emot mycket, från rena skräpet till den värsta rasismen. Sånt som alltså aldrig publicerats.

Efter högerextremisten Anders Behring-Breiviks terrorattentat 2011 som dödade 77 människor kom mediedebatten om de fria kommentarsfälten igång ordentligt.

När det visade sig att Behring-Breivik hade hittat inspiration till sina dåd och sympatisörer bland annat genom olika tidningars artikelkommentarer.

Debatten ledde till att många redaktioner skärpte sina kommentarsregler och höjde debattnivån på de inlägg som faktiskt gick ut.

Även riksmedia som Expressen, Aftonbladet och Dagens Nyheter  bestämde sig då för att läsa allt i förväg. Censur tyckte kritikerna. Andra tidningar svarade med att stänga av kommentarsfälten helt.

På ÖP slog vi ett slags rekord i kommenterande genom ett aprilskämt för några år sedan. Vi skrev om att op.se läggs ner eftersom det fanns så stort ointresse för att betala för nyheterna. Bakgrunden var att vi tidigare gått ut med förslag på en betalmodell och det gjorde många användare arga. Hundratals ville tycka till om nedläggningshotet. Efter några timmar fick vi stänga av kommentarsflödet för att inte systemet skulle braka ihop och skriva en förklaring om att det hela var ett skämt.

Kanske inte helt lyckat skämtande men med ett allvar i botten. Vi har vant oss – och media har vant sina nyhetskonsumenter – att det mesta på nätet är gratis. Nu behöver vi hitta ett sätt att ta betalt för unik journalistik? Precis som vi gjort av tidningsprenumeranterna och lösnummerköpare i alla tider.

Med andra ord fortfarande en högaktuell fråga. Nu under jul och nyårshelgerna finns på op.se extra mycket premiumartiklar som bara är öppna för prenumeranter och användare som registrerat sig digitalt. Bland annat nya delar i vår populära serie från ÖP:s gamla arkiv: ”Vår Historia”

När det gäller artikelkommentarerna har däremot utvecklingen sprungit vidare åt ett helt annat håll.

På ÖP har antalet artikelkommentarer minskat till en rännil. En orsak är att vi själva sedan något år tillbaka bara tillåter användare som registrerat ett konto skriva kommentarer men det är bara en liten del av förklaringen.

Framförallt handlar det om sociala medier. Facebook och Twitter har i stort sett tagit över artikelkommentarernas roll som plattform för allas tyckande.

Det är en utveckling ÖP och alla andra medier nu anpassar sig till på många sätt.

Att vi slopar möjligheten att kommentera enskilda artiklar på op.se och Mittmedias övriga sajter innebär inte att vi släpper taget om debatten. Tvärtom.

Mycket av ÖP:s nyhetsmaterial finns redan på sociala medier och delas vidare från våra Facebooksidor, Twitter och Instagramkonton.

Där finns möjlighet att kommentera och diskutera vad vi gör. Under nästa år vill vi fördjupa debatten och dialogen med er läsare och användare ännu mer.

Vi planerar att öppna fler dagliga nyhetschattar på op.se där du kan ha direktkontakt i mobilen med våra reportrar eller ta upp ämnen som du tycker behöver lyftas fram.

Varje vecka från januari sänder vi debatter live från redaktionens nyhetsdesk. Vad som ska debatteras kommer du kunna påverka genom att själv vara aktiv i våra chattdiskussioner eller på andra sätt höra av dig till redaktionen.

Sedan finns vårt vanliga flöde av insändare och debattartiklar som både dyker upp i papperstidningen och digitalt.

Det handlar alltså för om att ställa om och hänga med i utvecklingen, sedan behöver det ju inte betyda att allt är problemfritt.

Att debatt och dialog på sociala medier är mer personlig och öppen är en positivt. Samtidigt finns en tydlig skillnad mellan redaktörsstyrda kommentarsfält där i slutändan en ansvarig utgivare kan ställas till svars om övergrepp sker och flöden av åsikter i sociala medier helt utan moderering.

I den statliga medieutredningen som kom med ett delbetänkande för några månader sedan höjs ett varnande finger för riskerna med att alla åsikter flödar fritt i nya mediekanaler utan det redaktörskap som etablerade medier står för.

Och det finns nog all anledning att fundera över om vi var och en tar det ansvar för vad vi gillar och delar som den nyvunna friheten kräver.

En del debattrådar jag ser spridas ohämmat på sociala medier idag förtjänar att kallas ”pissrännor” i betydligt högra grad än de diskussioner som förekommit i ÖP:s kommentarsfält.

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Hans Lindeberg

Hans Lindeberg

Publicerat av: Hans Lindeberg Chefredaktör Östersunds-Posten

4 reaktioner till “De kallades pissrännor – nu slopas artikelkommentarerna”

 1. Så skönt att ledare och debattartiklar får stå omotsagda i det fria Sverige.

  Måste säga att blanda in Anders Behring Breivik som en orsak att lägga ner kommentarsfältet visar på en desperation som måste var unik i sin egen bisarrhet.

  Men lycka till på redaktionsmötena när ni undrar varför alternativ media och fria åsiktsforum tar allt mer läsare från så kallade etablerade media.

 2. Beklagar Hans Lindeberg. Få köper vad Du säger. Svensk journalistik håller överhuvudtaget icke måttet. Den har en djupt okristen socialistisk agenda som omvandlat Sverige till ett land där djungelns lag råder och endast den starkaste överlever. Tack god Gud för alternativ media dit tack och lov många invadrare också får uttrycka sig. Många invandrare vill bevara Sverige svenskt. De kom hit för att Sverige var svenskt. Man får nästan känslan att svenskt journalistik vill göra Sverige så osvenskt att inga invandrare vill komma hit.
  Med vänlig hälsning
  Thomas Jackson

 3. Lågt. Lågt. Lågt!
  Hur kan du med all självtillräcklighet och fantasifullhet i världen verka för att strypa ner den fria debatten och åsiktsbildningen, och samtidigt vilja kalla dig publicist?

  Det högmodigt arroganta uttrycket ”passrännor” som du brukar på människor som inte håller med är en självdeklaration som saknar motstycke. Vad är då det värt som du själv skriver, när helst det behagar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *