Doktorns recept på framgång

Precis som utlovat senast så kommer här några tankar kring vad jag anser att Modo ska göra för att den här säsongen ska bli lite roligare.

Om man ska härma NHL, härma NHL

Då Modo till och med lagt ut hundratusentals kronor på att bygga om ett nästan nytt omklädningsrum bara för att få det mer NHL-likt så är det väl själva fan om man inte kan uppträda lite mer nordamerikanskt på isen. Med detta menar jag inte att vi ska dumpa puck och spela mer fysiskt utan snarare att varje spelare ska klä sig din roll de är värvade för. Några exempel:

Ladislav Nagy – Är värvad för att skjuta, skjuta och skjuta. Har dessutom ett av seriens vassaste skott men lossar det på tok för sällan för att istället snurra i hörnen med sina vänner. Här ska Uffe gå in och kräva mer avslut av slovaken, från alla vinklar och vrår.

Peter Öberg – Är värvad i rollen som fjärdelinekille och ska därför inte spela 2-meterspass kring blå utan lägga ner pucken djupt och jobba som ett svin för att lämna över till toppkedjorna i anfallszonen. Förbjud alla passningar mellan röd och anfallsblå så slipper vi alla spelvändningar.

Marcel Müller – Har plockats in för att han är en stor och tung powerforward men spelar med samma aggressivitet som en nylobotomerad pacifist. Tränarna måste se till att Müller går hårt på backar och fullföljer in på mål.

Mer än en variant av uppspel

När jag spelar med mitt eget lag Duvbo i de lägre divisionerna så brukar vi köra på ett par olika varianter av uppspel. Ofta beror detta på att man har nya kedjekamrater vid varje match på grund av sjuka barn, jobb och dylikt. Man kan tycka att kraven på ledare och spelare som leker hockey heltid skulle vara annorlunda.

Istället ser vi ett Modo som inte klarar av mycket annat än att spela upp på forwards i fickor eller kör solo som center efter att ha plockat puck bakom mål. Här är det upp till Uffe att få in lite av det där NHL-tänket jag skrev om nyss och försöka få till ett snabbare förstapass från back upp till forward, gärna en bra bit upp i mittzonen för att därifrån kunna spela på någon med fart eller styra ner pucken i offensiv zon.

Spetsa istället för att späda

När man blandar grogg blir det bäst om man försöker spetsa den med tre riktigt starka ingredienser istället för att bara späda ut skiten med fruktsoda. Precis samma sak gäller sammansättningen av kedjor. I Modos fall har man ofta jobbat med att späda, nu senast genom att sätta långsamma spelare i varenda kedja. Dessutom klumpade man ihop två spelare som Nagy och Spina, något som är en gåta i sig. Här kommer därför Doktorns förslag på kedjeformationer (tills Steen är tillbaka):

Nagy – Ritola – Kempe

Den så kallade NeRiKe-kedjan kombinerar Nagys sniperkunskaper med Ritolas och Kempes snurr. I den här kedjan ska Ritola och Kempe tillsammans skapa utrymme med sitt aviga spel och Nagy stå för de underbara sniperavsluten rätt upp i taket.

Skröder – Sundström – Hari

Vi som sett stackars David Spina åka runt som en virrig duracellkanin i väntan på att herrarna S & S hasat sig framåt har förstått att det inte alltid är en helt enkel uppgift att spela med våra byäldstar. Vår vän Janos har blivit styvmoderligt behandlad under säsongen i sin roll som spädare i sämre kedjor och skulle göra sig mycket bättre i en kedja som förväntas producera.

Possler – Gunnarsson – Müller

Den här kedjan var en positiv överraskning mot Växjö och borde få mer speltid mot SAIK. Den kanske inte egentligen är en perfekt 3:e-kedja men ger oss Modoiter nytt hopp om framtiden. Gunnarsson, som var en ny bekantskap för mig, hade både bra fart och vågade ta för sig mot SAIK. Possler känns som en framtida förstakedjekille och om Müller tar sin roll som en stor och tung Carsten Jancker så blir detta något riktigt spännande.

Madsen – Forsberg – Öberg

Den här kedjan är egentligen för gammal och dyr för att vara en fjärdekedja eftersom den helt saknar offensiv spets, då Madsen känns farlig som en halt fredsduva och Peter Öberg inte direkt skickar instruktionsvideos kring avslut till Steven Stamkos. Jag vet att Kristian Forsberg gjorde mål senast men alla utom Leif Boork har nog konstaterat att han inte är någon född målskytt. I brist på annat blir dock dessa spelare de sista som blir över vid tekningen av lag, förutom den stackars Björn Svensson som får finna sig i att vara Modos version av den fete, närsynte killen med två vänsterfötter.

Som ni snabba på Twitter redan märkt så glömde jag Spina helt. Då kan vi väl lyfta frågan? Var passar han in? Istället för Müller? Istället för Nagy?

Hoppas nu bara att Uffe och Peter hinner läsa detta innan nedsläpp ikväll…

Publicerat av

drhockey

5 reaktioner till “Doktorns recept på framgång”

 1. Jag tycker att sätta ihop både Ritola och Nagy i samma kedja känns fel. Det är två spelare som har väldigt svårt i egen zon. Det såg man även senast att det var just när Ritola var på isen som Urbas kvitterade. Han tappar markering, dålig på att räkna in spelare. Det slutar med att han står precis framför Starkbaum och skymmer sikten och pucken går otagbart in i mål. Jag tror mer på att sätta en center med bättre två-vägsspel bredvid Ritola och han som ytterforward. Då hans defensiva brister inte märks lite tydligt. Just i dagsläget förstår jag att han måste spela center pga skador på Steen och Påhlsson. Men när Steen kommer tilbaka hoppas jag att Samuelsson gör denna rokad.
  Jag skulle också vilja se Kempe med Susse och Skröder. Med rätt omgivning och bättre självförtroende är Kempe landslagsmaterial. Plus att han kanske kan tända till de två andra åldermännen i kedjan.
  PS. Intressant och rolig blogg!!

 2. Tack för en givande och intressant blogg.
  De sistnämnda kedjorna bör vara intakta från senaste matchen som du också satt upp. Däremot skulle jag gärna vilja se Skröder, Spina och Hari i en kedja.
  Sedan är det Sundström som antingen ska spela med Nagy/Kempe eller Ritola/Björn S. Ska Ritola spela vill jag ha Björn S tillsammans för deras kemi samt spel passar bra ihop. Vilket par ska stå över?

 3. God kväll! Finns det någon som anser att 24 Sundström,10 Skröder ska ”ha” så mycket speltid som Uffe s ger dom, i nuläget tillför dom enligt mig nada,ivarjefall inte mer än 23 Svensson (platsar inte!) han kämpar ivarjefall ,vilket inte dom nämda gör (sen frågar jag? Är verkligen Ulf Samuelsson MODOit tycker inte han visar några såna vibbar, Passar inte in…Är inte” vi” i laget som jag tolkar attityden hans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *