Halvtidsutvärdering del 2: Backar

Så här dagen efter lucia är det dags att analysera dem som inte bara hjälper våra burväktare utan även ska producera poäng från blå, nämligen backarna.

Precis som tidigare är skalan från 1-7 där 1=klapprutten, 2=dålig, 3=underkänd, 4=godkänd, 5=bra, 6=mycket bra och 7=KHL/NHL-klass.

Ritchie Regehr: 6

Vi supportrar har inte (med mikroskåpiskt korta undantag) haft ett giftigt vapen på blålinjen sen Kaberle drog över pölen strax efter att Sundsvall brann. Därför blir man nästan tårögd när Rightar-Ritchie är så skottkåt att han darrar av åtrå på point-plats likt Sune Mangs inför ett sprängfyllt julbord. Att Regehr åker skridskor som Pär Djoos och ibland agerar säl istället för general i egen zon är små smällar man får ta.

Kyle Cumiskey: 6

Samma höga betyg som Regehr får den något skridskostarkare Kyle Cumiskey. När han kör igång sina ruscher är det som när man själv tog fart med Paul Coffey från egen kasse för att köra coast to coast på NHL93. Kändes i början av säsongen rätt obekväm med den stora isytan i det defensiva arbetet men har nu fattat att detta ger honom ännu större möjligheter att dominera i spelet. Fortsätter han såhär kommer slutbetyget på säsongen att bli än högre.

Jonas Ahnelöv: 4

Jag ska vara ärlig. Vore det inte för uppryckningen under de senaste 6-7 omgångarna så skulle Ahnelöv sitta på en 3:a. Undrar om det var det fantastiska spelet under andra halvan i fjol och landslagssuccén som gjorde att den gode Stockholmaren drabbades av det klassiska svullhuvudet och började planera för en framtid i Ryssland. Förhoppningsvis får stundande landslagsuppdrag motsatt effekt så att Ahnelöv återgår till sin tjänst som försvarsbjässe.

Joonas Lehtivuori: 3

När vi ändå är inne på temat svullhuvuden. Vem är den där killen som under de inledande 28 omgångarna åkte runt och tog felbeslut matcherna igenom? Det är verkligen inte förrän i de senaste matcherna som vi börjar känna igen den iskalle finnen som spred julefrid i egen zon under hela fjolårssäsongen. Som Pelle Hägglund påpekar i sin krönika så kan mycket av Lehtivouris vimsiga uppträdande bero på Cumiskeys offensivglädje. Blir bara det samarbetet bättre kommer även minusen i +/- kolumnen att bli till plus.

Ludwig Byström: 4

I de matcher som Ludde spelade under förra säsongen kändes det som att paniken kom rätt fort när det blev lite snurr i egen zon eller när motståndarna checkade hårt. Därför är det strålande roligt att se hur Byström den här säsongen fått ett helt annat lugn i sitt agerande och faktiskt känns som en av våra stabilaste pjäser båkat. Något som också fina +5 vidimerar.

Nichas Torp: 4

Med en inställning att ”träffar jag inte killen så kanske jag i alla fall sänker honom med luftdraget” och en vilja att täcka skott med allt från haka till fotknöl så är Torp sannerligen Fansens Favorit-material. Under början av säsongen kändes han tyvärr lite för yr i defensiven, något som också ledde till ett antal matcher på bänken/läktaren. Precis som många andra har de sista omgångarna varit annorlunda och jag tycker även att Torp var en av de spelare som verkligen försökte under den tunga tiden i höstas. Att dessutom ha +/- 0 som en del av tredje backpar är helt OK.

Robert Hägg: 4

I fallet Hägg så har jag egentligen sett honom för lite för att kunna ge en rättvis bedömning, särskilt då hans speltid varit rätt begränsad.  Hägg har dock visat fina tendenser såsom i matchen mot Färjestad borta där han var en av dem som stod upp bäst. Det känns som att han har lite av Byströms fjolårssyndrom i att han blir för stressad i egen zon. Utifrån förutsättningarna är dock den unge påläggskalven godkänd.

Richard Stehlik: 2

När det gick för fort för Richard blev han LikStehl. Tyvärr hände detta lite för ofta. Vår slovakiske jätte hade det inte så enkelt med tempot och var också -5 innan han fick packa trunken och sätta sig på flyget. Dessutom skulle Stehlik bidraga med rejäla proppar och generera allmänt fysiskt illåmående hos motståndarna. På de 22 matcher han spelade var det bara Marcus Nilsson som fick räkna revben i den enda tackling Stehlik satte.

Nästa gång Doktorn återkommer är det med den sista delen i utvärderingstriologin, nämligen våra anfallare.

Publicerat av

drhockey

27 reaktioner till “Halvtidsutvärdering del 2: Backar”

 1. som du säger och Pelle Hägglund ooxå nämnt angående Lehtivouris defensiv får stryk lite av Cumiskeys offensiva glädje, är det inte bättre då att byta plats på Ahnelöv och Lehtivouri. Ahnelöv passar bäst i det defensiva och skulle komplettera Kyle bättre. Samtidigt som Regehr och Lehtivouri är lite samma speltyp, inte för offensiv och inte för defensiv.
  Man vill ju inte att Cumiskey ska vara mindre offensiv för att han har ”för dålig” backpartner

  1. tror knappast det blir bättre, med tanke på att Ahnelöv är vår bästa defensivt och Regehr den mest vilsna i egen zon…

 2. Du glömmer Tobias Enström guldsäsongen 2006-07 när du skriver ”Vi supportrar har inte (med mikroskåpiskt korta undantag) haft ett giftigt vapen på blålinjen sen Kaberle drog över pölen strax efter att Sundsvall brann”, eller har du en annan uppfattning?

  1. Nja, det är väl just Enström som får stå för det där undantaget. Jag minns det dock inte som att han var en jätte i PP under hela den säsongen utan att det var i slutspelet som puckarna började studsa rätt. Men det känns som att hela den säsongen är lite av en dimma :-).

 3. Halvtidsutvärdering del 3 Forwards???
  Har doktorn fullt upp med julklappsinvesteringar, knäckkok och diverse dekorationsoperationer?

 4. Pingback: jordan retro 13
 5. Pingback: lebron 7
 6. Pingback: nike free runs
 7. Pingback: Authentic jordans
 8. Pingback: gucci bags on sale
 9. Pingback: Jordans 2014
 10. Pingback: Air Jordan 11
 11. Pingback: Legend Blue 11s
 12. Pingback: cheap uggs
 13. Pingback: cheap uggs
 14. Pingback: BlackRed13s
 15. Pingback: Ugg Classic Cardy
 16. Pingback: QayZPPNE

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *