Fattar Modo galoppen?

Usch, då är det dags för det här kvalet som man väntat på sedan december. I samband med det tänkte jag också köra bloggen som en liten ventil istället för att ta ut alla känslor på vänner och familj.

——-

Ni som såg matchen mellan Leksand och Malmö igår upptäckte nog att skillnaden mellan ett risigt lag i SHL och ett bra lag i Allsvenskan inte är milsvid, särskilt inte när faktorer som form, självförtroende och press spelar in. Ett lag som Malmö, som såg tamare ut än en gammal kastrerad hankatt mot Björklöven hemma, går in och spelar ett helt annat spel när oket tagits från deras axlar.

——-

Nu är dock Vita Hästen inte av samma kvalitet som Malmö, i alla fall inte sett till spelarmaterial. Däremot har man ett kollektiv som underkastar sig Czarnecki på ett sätt som inte direkt Färjestads gubbar var sugna på för några år sedan. Man går till och med ut själva från Hästens sida och säger att man siktar på att tråka ut Modo och i ärlighetens namn är det nog just uttråkning som är Hästens enda chans.

——-

Därför är det sjukt viktigt att Perra och andretränarna fått Modospelarna att förstå vikten av att inte stoppa huvudet under armen och köra in i den parkerade bussen utan istället nöter ner Hästen genom att låta dem göra det som Allsvenska lag är dåliga på, nämligen att spela sig från egen zon och över röd. Vinner man puck högt och får kontroll nere i anfallzonen handlar det mer och man mot man och då ska skickligheten göra skillnad.

——-

Den största farhågan anser jag dock vara spelet i egen zon. Att döma av de matcher som jag sett i förkvalet så handlar mycket av de allsvenska lagens spel om att gå på stenhårt i checkingen, även då lägen egentligen inte ges (inte helt olikt Modo under Anders Forsberg med andra ord). Skickliga lag som Skellefteå leker bort denna press men för ett Modo som gärna frånvänder åt fel håll eller spelar en puck i knähöjd på sin backpartner blir det problem.

——-

Många av Hästensupportrarna pratar om att det ska bli otrevligt för Modo att komma ner till Himmelstalundshallen och att spelarna ska känna sig obekväma när de äntrar isen. Det påminner mig om senaste gången jag själv spelade i Himpan för tiotalet år sedan, något jag skrev om igår på Twitter. Det var rätt tidig söndagsmatch och vi skulle åka från Linköping. Tyvärr hade vi dock haft lagfest kvällen innan och det visade sig att ingen spelare blåste grönt och kunde köra. Det slutade istället med att vi fick bära trunkarna från Stångebrohallen ner till stationen och ta tåget till Norrköping. Väl framme upptäcker dessutom målvakten att han glömt ta med sig sin utrustning. På frågan hur man kan glömma att ta med sig grejerna när man ju bevisligen ska bära något från hallen till stationen svarade han krasst att han visst burit något, en kebabrulle…

Som tur var så mötte vi ett IK Guts (då ett av Sveriges sämsta hockeylag, numera kända för att husera Kanadensiska damstjärnan Jennifer Wakefield) så efter några koppar kaffe och med en lånad målvaktsutrustning inkasserades tre poäng och Norrköping var ett segertåg.

——-

Kvällens tips är 4-1 till Modo. Målskyttar Hossa, Haataja, Kempe och Possler.

 

 

Publicerat av

drhockey

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *